Within Temptation - Takaisin raskaampaan suuntaan!

Within Tempatation Hydra

Hollantilaispariskunta Sharon den Adel ja Robert Westerholt tekee vuorotellen lapsia ja levyjä. Nyt on taas vaihteeksi musiikin aika.

Sharon den Adelista ja Robert Westerholtista huomaa helposti, että hollantilaisyhtye Within Temptationia johtava pariskunta on viihtynyt pitkään yhdessä. Amsterdamin lähistöllä, Hilversumin pikkukaupungissa eurooppalaista mediaa tapaavat muusikot kiusoittelevat toisiaan haastattelun aikanakin kuin pikkulapset. Eikä siinä mitään: varsinkin Euroopassa jo todella isoksi nimeksi kasvaneen Within Temptationin juttutuokio voisi sujua huomattavasti jäykemmissäkin merkeissä.

Haastattelun ensisijaisena kantimena on Within Temptationin kuudes studioalbumi "Hydra", joka seuraa vuonna 2011 ilmestynyttä "The Unforgiving" -pitkäsoittoa. Se olikin kaiken kaikkiaan melkoinen kokonaisteos, sillä varsinaisen albumin lisäksi "The Unforgiving" -konsepti piti sisällään muun muassa useita lyhytelokuvia ja sarjakuvakirjoja.



 Jostakin syystä voisi kuvitella, että Within Temptationille oli helpotus tehdä tällä kerralla "vain" musiikkia ja unohtaa kaiken maailman sarjakuvat ja muut oheistuotteet. Kysymys naurattaa den Adelia ja Westerholtia hyvän tovin. - Itse asiassa, kun ryhdyimme miettimään uutta albumia niin ajattelimme ensin tehdä "The Unforgivingin" kakkososan. Konsepti olisi tietenkin taas kerran pitänyt sisällään sarjiksia ja muita vastaavia juttuja, Sharon hymyilee. - Syystä tai toisesta mielipiteemme kuitenkin muuttui ajan kuluessa. Mieleen nousi monenlaisia ajatuksia tyyliin "pitäisikö meidän sittenkin tehdä tällä kerralla jotakin muuta, sillä samanlaisen konseptin valmistelemisessa ei ehkä ole enää riittävästi haastetta", Robert lisää ja jatkaa: - Uusi suunta löytyikin sitten hieman raskaammasta musiikista. "The Unforgiving" oli musiikillisesti aika lailla siinä rajoilla, että onko se jo liian popvaikutteista materiaalia Within Temptationille. Kun ryhdyimme säveltämään ja sovittamaan tuoreita kappaleita niin huomasimme hyvin nopeasti, että tällä kerralla luvassa on selvästi ankarampaa kamaa. Rumpalimme Mike Coolen saattoi esimerkiksi kysäistä, että "voisinko soittaa tässä kohdassa tuplabassareilla" ja me nauroimme, että "totta kai, käytä tuplakomppeja niin paljon kuin haluat". Haluamme pitää itsemme sataprosenttisen inspiroituneina vielä seitsemäntoista vuotta yhtyeen perustamisen jälkeenkin ja tällä kerralla rankka metallimusiikki veti meitä puoleensa yllättävänkin voimakkaasti. Jos joku ihastui meihin "The Unforgivingin" takia niin "Hydran" myötä luvassa on kohtalaisen raskas yllätys!

Miltä "The Unforgiving" muuten maistuu tänä päivänä teille itsellenne? Oletteko vielä tyytyväisiä levyyn ja sen oheistuotteisiin?

- Ehdottomasti! Olen todella ylpeä "The Unforgiving" -paketista ja kaikki se kuukausia ja kuukausia kestänyt todella ankara työsarka kantoi hedelmää todella komeasti. Ja vaikka puhunkin "työstä" niin painotan sitä, että  "The Unforgivingin" suunnitteleminen ja tekeminen oli todella hauskaa. Olen rakastanut esimerkiksi sarjakuvia pikkupojasta asti, joten kuvallisen kerronnan ja musiikin yhdistäminen tuntui suorastaan taivaalliselta, Robert kertoo.

Palataanpa sitten "Hydran" maailmaan. Suomalaisittain on tietenkin erityisen kiinnostavaa se, että Tarja Turunen on äänessä levyn ensimmäisellä singlelohkaisulla.

- Kun kirjoitimme "Paradise (What About Us?)" -kappaleen niin jostakin syystä keksimme heti, että Tarjan ääni nostaisi biisin vielä yhden askeleen ylemmäs. Emme tunteneet Tarjaa lainkaan, mutta päätimme kysyä häntä mukaan ja iloksemme hän suostui saman tien. Muistan edelleen elävästi, miten kovasti minua jännitti, kun soitin Tarjalle ensimmäisen kerran ja ryhdyin keskustelemaan hänen kanssaan. Jännitys kuitenkin laukesi saman tien, sillä hän tuntui heti todella mukavalta ja jalat maassa pitävältä ihmiseltä, Sharon kertoo.

Keskustelitteko te lapsien kasvattamisesta? Sinullahan olisi muutaman lapsen äitinä varmasti hyviä neuvoja äskettäin ensimmäisen kerran jälkikasvua saaneelle Turuselle.

- No, lapset eivät juurikaan nousseet tapetille... Itse asiassa taisimme puhua enemmän viineistä, sillä huomasimme olevamme kovia vuosikertaviinien ystäviä, nauraa Sharon ja jatkaa: - Nightwishin solisteista puheen ollen: lauloin äskettäin Metal Female Voices -festivaalilla ja Tarjan lisäksi siellä esiintyi myös Floor Jansen. Keskustelimme kolmeen pekkaan laulamisesta ja muista meitä kiinnostavista aiheista. Se oli mielenkiintoinen tilanne! - Me molemmat olemme tunteneet Floorin jo vuosikausien ajan. On todella hieno juttu, että Nightwish valitsi hänet laulajakseen - enkä jaksa uskoa, että suomalaisyhtye joutuu pettymään tämän hollantilaisen palveluksiin, Robert hehkuttaa.

Turusen lisäksi "Hydran" nimekkäältä vierailijaosastolta löytyvät myös Howard Jones (ex-Killswitch Engage), räppäri Xzibit ja Dave Pirner (Soul Asylum).

- Vierailijakattaus on todellakin melkoisen laaja ja se oli myös ehdoton tavoitteemme. Kaikki edellä mainitut solistit ovat olleet mielessämme jo pitkään ja nyt kappalemateriaalistamme löytyi juuri sopivia kappaleita heidän vierailujaan ajatellen, Robert sanoo ja lisää saman tien: - Annoimme näille vieraille myös kunnolla tilaa. Olisi todella typerää pestata mukaan jonkun Howard Jonesin kaltainen lahjakkuus ja suoda hänelle vain muutaman sekunnin spotti. Ei - meidän näkemyksemme oli sellainen, että vieraamme saavat mellastaa oikein kunnolla!

Within Temptation käynnistää Euroopan-kiertueensa Helsingistä helmikuun lopulla.

- Helsingin-konsertti tulee olemaan ensimmäinen keikkamme pitkään aikaan. Voin luvata, että Within Temptation nousee estradille todella innokkaana!

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: floor jansen hydra metal nightwish robert westerholt rock sharon den adel tarja turunen within tempatation | Pysyvä linkki

Jaa tuote: