7 yllättävää länsimaista asiaa, joista on tehty anime

Pääkallolippu kertoo, että jotain vaarallista on tulossa.

Anime itsessään on japanilainen kaunis, hieno taiteenlaji, joka sisältää niin paljon eri osa-alueita, että on miltei väärin puhua edes sellaisesta asiasta kuin ”anime”. Vaikka eletään jo vuotta 2018, anime mielletään yleensä (rööki & bensa – piireissä) lonkeropornoksi, tai vaihtoehtoisesti Naruto/Dragon Ball fuusioksi, jossa ainoastaan voimatasot ja suuret tunteet ratkaisevat. Molemmissa on toki oma totuuden siemenensä, mutta anime on niin paljon kaikkea muutakin, hyvässä ja pahassa. Moni anime kertoo täysin originaalin tarinan, mutta usein anime pohjautuu johonkin enemmän tai vähemmän suosittuun mangaan tai peliin. Ja koska animea voi tehdä käytännössä ihan mistä tahansa aiheesta, on väistämätöntä, että erilaisista länsimaissa menestyneistä asioista, kirjallisuuden klassikkoteoksista Disney-leffoihin, tehdään omat animeversionsa. Mutta mitäs kaikkea läntistä neroutta onkaan animemuottiin puristettu? Tässä seitsemän kiinnostavaa esimerkkiä:

1. Supernatural: The Animation, 2011

Harva anime sijoittuu tarinallisesti ympäristöön kuten Kansas. Klassikkoanime Death Noten tekijätiimi kuitenkin ihastui Supernatural – sarjaan siinä määrin, että siitä piti välttämättä saada tehtyä animesarja. Winchesterin veljekset Sam ja Dean seikkailevat animemuodossaan 22 jakson verran, eikä sovitus ole lainkaan hassumpi. Supernatural: The Animation yhdistelee kivasti sekä alkuperäisen sarjan jaksoja (tunnin jaksoja puristettuna 30 minuuttiseksi), että omia originaaleja tarinoitaan, jotka ovatkin sarjan parasta antia. Mikä erinomaisinta, animen englanninkielisessä dubbauksessa Samia ääninäyttelee Jared Padalecki itse, ja aikatauluongelmien kanssa paininut Jensen Ackleskin ehtii muutamaan jaksoon mukaan Deanin ääneksi. Alkuperäisen sarjan faneille anime tuo varmasti sekä iloa ja autuutta, että pientä aihetta etusormen heiluttelulle ja viisastelulle, kun asiat eivät aina etene kuten sarjassa.

Onneksi anime on tunnetusti lähellä Deanin sydäntä.

Aivan ovat näköisiä, eikö totta?

2. Nadia: The Secret of Blue Water (suom. Matka maailman ympäri), 1990

Jokainen 90-luvun lapsi muistaa BRB Internacionalin Matka Maailman Ympäri 80. päivässä – piirrossarjan, ja sen seuraajan Matka Kapteeni Nemon Kanssa. Jälkimmäinen ei suinkaan ollut ainoa piirretty, joka on saanut innostuksensa legendaarisen Jules Vernen kirjasta Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Löyhästi tähän merkkiteokseen perustuva Nadia: The Secret of Blue Water rantautui (heh) VHS-kasetin muodossa aikoinaan myös Suomeen, ja ikään kuin nimilogiikka ei olisi tarpeeksi sekava, sille annettiin nimi Matka maapallon ympäri. Sarja kertoo tummaihoisesta Nadiasta ja keksijä-nero Jeanista, jotka lähtevät seikkailemaan merelle, ja liittyvät myöhemmin Kapteeni Nemon kelkkaan. Eihän tällä nyt oikeasti paljoakaan ole tekemistä Jules Vernen teoksen kanssa, mutta on se inspiraationsa sieltä saanut. Ja hei! Suomenkieliset jaksot voi muuten katsastaa esimerkiksi täältä:

http://www.puhummesuomea.com/?sarja=Matka%20maapallon%20ymp%C3%A4ri

3. Mutant Turtles: Superman Legend, 1996

Teenage Mutant Ninja Turtles, Teini-ikäiset Mutanttininjakilpikonnat, on yksi kaikkien aikojen isoimmista jutuista lastenohjelmien ja lelumyynnin saralla. Tämä alunperin hyvin väkivaltainen sarjakuva sai kapitalismin kynsissä sellaisen kokovartalomuodonmuutoksen, että siitä ja sen lelumyynnistä innostutiin Nipponissa asti. Koska jostain syystä japanilaisille ei voinut näyttää sitä alkuperäistä (mahtavaa) piirrossarjaa, vedettiin kilpikonnat avaruustaistelua ja supersotilaita kuhisevan animekoneen läpi. Tuloksena Myūtanto Tātoruzu: Chōjin Densetsu-hen eli Mutant Turtles: Superman Legend. Tällä 2 x 25 minuutin mittaisella pläjäyksellä oli vain ja ainoastaan yksi tarkoitus: Myydä leluja. Siinä on kaikki tutut Turtles – elementit, mutta jotenkin oudossa ympäristössä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ”super mutation” huipentuu Turtlesien fuusioituessa yhdeksi isoksi valkoiseksi Arkkienkeliksi, tietää katsovansa animea. Alla vielä lyhyt näyte, kun tarinan pahikselle tehdään ns. Raditzit:

Eihän se mikään April O'neil ole, mutta close enough.

I would totally let her get a piece of my Special Beam Cannon!

4. Gankutsuou: The Count of Monte Cristo, 2004

Alexandre Dumas (vanhempi) ei todennäköisesti osannut aavistaakaan, millaiseen käsittelyyn hänen historiallinen seikkailuromaaninsa Monte-Criston kreivi tulisi päätymään, kun kirjoitti tämän klassikkoteoksen 1844. Tässä vaiheessa voidaan myöntää, että eihän meistä monikaan tätä kaunokirjallisuuden merkkiteosta ole lukenut, mutta se ei estä meitä nauttimasta animesarjasta Gankutsuou. Etenkään kun sarja nyt ei aivan sanasta sanaan noudata alkuperäisteosta. Anime nauttii runsaasti vapauksia ja on ulkoasultaankin noh, kokeileva. Kirjan hahmojen välisestä vuorovaikutuksesta on ihan oikeasti tehty Wikipediaan kaavio, jossa on viivoja ja palloja enemmän kuin keskiverto lisäaineen kemiallisessa kaavassa. Jos vähän monimutkaisempi juonenrakentelu ja hahmokemia kiinnostaa, etkä pelkää räikeitä värejä, tämä voi olla oikea anime sinulle.

5. Marvel Anime, 2010

Marvel puskee toinen toistaan timanttisempaa supersankarileffaa ulos, ja miltei kaksikymmentä leffaa sisältävä Marvel Cinematic Universe laajenee laajenemistaan. Eikä tähän edes sisällytetä niitä tsiljoonia X-Men ja Wolverine leffoja, Ihmenelosista ja Bladesta puhumattakaan. On pelkästään luonnollista, että näistä meille kaikille tutuista supersankareista tehtäisiin Aasian populaatiolle helpommin lähestyttävää animea. Marvel Anime on kokonaisuus, joka koostuu neljästä 12 jakson mittaisesta osiosta: Iron Man, Wolverine, X-Men ja Blade. Bladea lukuunottamatta juuri nämä valinnat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Animetiimille annettiin kuitenkin ehkä vähän liiankin vapaat kädet, sillä vastoin kaikkea järkeä, näistä sarjoista ei tullut mielettömän hyviä.

6. Romeo × Juliet, 2007

Okei, tässä vaiheessa teema alkaa käydä jo tutuksi. Lainataan jotain todella merkittävää tarinaa, kuten kenties kaikkien aikojen tunnetuin näytelmä Romeo ja Julia, otetaan siitä lähinnä inspiraatio ja tehdään siitä anime. Tarinan keskiössä on yhä edelleen Romeon ja Julian kukoistava, mutta vastoinkäymisten täyttämä rakkaussuhde. Animesarjassa kehyksissä kuitenkin tapahtuu huomattavasti enemmän, kun taustalla on tyranniaa, vallankumousta, suurenmoista taikapuuta ja paljon muuta. Romantiikkaa on tarjolla sitä haluaville, mutta Shakespearen suurimmat ystävät eivät tätä voi kovin tosissaan ottaa.

7. Stitch!, 2008

Lilo & Stitch on klassinen Disney – leffa, jonka hurmaava tarina voitti puolelleen lähes kaikki. Jonkinsortin intergalaktinen superrikollinen Stitch tippuu Hawaiille ja pieni Lilo-tyttö saa tehtyä siitä itselleen perheen. Elokuva oli sen verran suosittu, että se poiki lukuisia jatko-osia ja oman tv-sarjan, jonka jälkeen siitä tuli tietysti myös anime. Kuten huomaat, ”Lilo” on jätetty animen nimessä kokonaan pois, kuten koko hahmokin. Sarjan alussa Stitch tipahtaa Japaniin, eikä koko Lilosta mainita mitään. Oletan, että teini-ikä on saavuttanut, ja hämmentynyt alieni on syönyt ystävänsä, tai Lilo on löytänyt poikaystävän eikä mikään muu enää kiinnosta (Anime itsesasiassa käy tapahtumaketjun myöhemmin läpi, mutta pidän omasta versiostani enemmän). Stitch kuitenkin saa uuden tytön ystäväkseen ja jatkaa seikkailujaan. Anime on pidetty sen verran tiukasti Disneyn laadunvalvonnan alla, että sen ”animeus” on hyvin rajattua, joten kovin outoja juttuja ei ole luvassa. Tietäkäätte kuitenkin, että Stitch on huikean suosittu hahmo Japanissa.

Näin on lista käyty lävitse. Onko muita yllättäviä animesovituksia, joihin olet törmännyt?

Kawaii ja silleen – Teemu Michael
pixelstats trackingpixel

The post 7 yllättävää länsimaista asiaa, joista on tehty anime appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: leffat-tv-pelit Teemu Michael Köngäs

Tagit: anime Death Note disney dragon ball Ga Gankutsou iron man Lilo & Stitch marvel Matka Maailman Ympaeri Monte Criston kreivi Nadia: The Secret of Blue Water Naruto Romeo x Juliet supernatural TMNT Wolverine X-men | Pysyvä linkki

Jaa tuote: