Big Game - se suomalainen elokuva, jossa on Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson ja lentokone anyone? (c) Europa Corps

Jalmari Helanderin Big Game kiinnitti huomioni (ja varmaan monen muunkin huomion) lähinnä siksi, että jostakin kumman syystä suomalainen elokuva on saanut kiinnitetyksi näyttelijäkaartiinsa legendaarisen Samuel L. Jacksonin. Olihan leffa pakko mennä katsomaan. 

Jalmari Helanderin toimintaelokuvassa Yhdysvaltain presidentti (Jackson) haaksirikkoutuu Lapin metsiin salaliiton seurauksena. Koneen pudottaneiden terroristien tarkoituksena on vangita presidentti, mutta suunnitelmat menevät sekaisin, kun presidentin löytääkin 13 vuotta täyttävä, sukunsa perinteistä miehistymisriittiä metsässä suorittava Oskari (Onni Tommila). Oskari ja presidentti ystävystyvät, bondaavat ja lopulta päätyvät pakenemaan heitä metsästäviä pahiksia maalla, vedessä ja ilmassa. Tapahtumia seurataan neljästä eri paikasta: Onnin isä ja sukulaiset odottelevat poikaa metsästysreissulta, Pentagon yrittää saada apua presidentille (siinä epäonnistuen), pahikset etsivät pressaa ja pressa ja Onni seikkailevat metsässä.

Toimintaa elokuvassa todellakin on, ja vähän enemmän olisikin kaivannut tarinaa eteenpäin kuljettavaa dialogia. Toisaalta tämä melkeinpä naiivi old school -tyylinen ote sopii tähän hiukan camp-henkiseen tuotokseen. Leffa näyttää todella upealta, ja suuren maailman elokuvan elkeitäkin siitä löytyy. Jossain kohdin vuorosanojen kliseinen laukominen tuntuu vähän vaivaannuttavalta, vaikka kuuluuhan se tyylilajiin. Käsikirjoitus on muuten tehty hyvin ja keskustelu tuntuu aidolta - parasta on, että Oskarin englanti on jätetty vähän tönköksi ja kieliopillisesti puutteelliseksi, ehkä sellaiseksi, mitä 13-vuotias poika oikeastikin puhuisi. Toiseksi parasta on ehkä se, että Jackson pääsee lopulta hiukan nössöstä roolihahmostaan huolimatta ampumaan jonkun ja nimittämään tätä motherfuckeriksi - eihän leffa olisi mitään ilman sitä! Jacksonin ja Tommilan kemiat pelaavat hyvin yhteen ja parivaljakon suhde tuntuu valkokankaan läpikin lämpimältä.

Elokuvan näyttelijäkaarti on Jacksoninkin lisäksi vaikuttava.  Pääpahista näyttelee Ray Stevenson (Divergent, Thor), varapresidenttiä monista televisiosarjoista tuttu Victor Garber, Pentagonin neuvonantajaa mahtava Jim Broadbent (mm. Harry Potter, Cloud Atlas) ja CIA:n johtajaa Oscar-ehdokkuudenkin Transamerica-leffastaan saanut Felicity Huffman (myös yksi Täydelliset naiset -sarjan päähahmoista). Helander on siis tosiaan panostanut näyttelijöihin. Huhu kertoo, että hän olisi halunnut pääosaan Jacksonin sijasta Mel Gibsonin - olen ihan tyytyväinen Jacksonin valintaan.

Huomionarvoista on se, että koko elokuvassa ei ole Huffmanin lisäksi yhtään naisnäyttelijää. Elokuva keskittyy seikkailun lisäksi Oskarin ja presidentin miehistymiseen ja metsässä tapahtuvaan aikuistumisriittiin - niin pojan kuin miehenkin osalta. Suomalaisuus on hienotunteisesti läsnä elokuvassa, vaikka ulkokohtaukset onkin kuvattu Alpeilla ja kielenä käytetään pääasiassa englantia: nuotiolla paistetaan makkaraa, Oskarin isä Tapio sai omassa riitissään kaadettua karhun ja aina välillä jossain kaikuu perkele. 

Loppujen lopuksi elokuva on kasvutarina, mutta ihan erittäin badass sellainen. Suosittelen katsomaan, sillä onhan se kaikkien suomalaisten velvollisuus käydä kohottamassa kansallista itsetuntoa ja katsomassa, miten Samuel L. Jackson seikkailee Suomen metsissä - tai siis Alpeilla.

Kategoriat: eero leffat-tv-pelit Leffat

Tagit: big game Elokuva elokuva-arvio Elokuva-arvostelu samuel l. jackson | Pysyvä linkki

Jaa tuote: