Juustoiset joululeffat

Joululeffat ja stereotypiat

Joulukiire painaa jo päälle, sillä se pari päivää lähestyy mihin tämä kaikki usean kuukauden joulutohina tiivistyy. Sesonkimarkkinointi näkyy joka vuosi yhä aiemmin, mutta sitten lähellä tätä itse ajankohtaa alkavat näkyä myös jouluiset elokuvat. Niitä voi tulla ensi-iltaan elokuviin juurikin joulun aikaan, niitä näkyy joulun pyhinä telkkarista tai nykyajan meininkinä suoratoistopalveluissa puskee läjä jouluisia elokuvia. Astuin ulos omasta mukavuusalueesta ja aloin näitä katsomaan ja aloin miettimään kuinka nämä joululeffat toistavat määrätynlaisia stereotyyppisiä kaavoja.

Joulun ajan elokuvat voi pääasiassa jakaa muutamaan yleiseen kategoriaan: juustoiset joululeffat, tuttujen hahmojen jouluspesiaalit ja lasten tai koko perheen jouluelokuvat.

Chic flicks

Muistan kun teini-ikäisenä tuossa 2000-luvun alussa kävin entisen poikaystäväni kanssa elokuvissa joskus joulun aikoihin. Silloin taisi olla joku alepäivä tai meillä oli vanhenevia sarjalippuja tai jotain muuta minkä vuoksi valittiin sellainen leffa, mitä ei yleensä katsottaisi. No tämä on jäänyt mieleeni elämäni tylsimpänä elokuvateatterikokemuksena. Se oli juuri sellainen tyypillinen ”tyttöjen leffa” ja sijoittui jouluun ja sellaiseen suhdesählinki draamaan. Vaikka itse pidänkin juustoisesta romantiikasta sopivassa määrin, niin voi että se oli kyllä niin tylsä leffa.

Nyt kun olen katsellut useamman sellaisen aikuisemman joululeffan vai ovatkohan nämä sitten nuorille aikuisille tai teineille tarkoitettuja, niin ne tuntuvat toistavan itseään jatkuvasti. Nuori nainen, jolla on sopimaton kihlattu tai poikaystävä tai hän on vasta eronnut, nuori nainen, joka etsii ”sitä oikeaa”, yllättäinen tapahtuma, kilpailu, työ tai matka missä tämä nuori nainen tapaa tulevan unelmamiehensä tai ymmärtää kuka on jo hänen elämässään tämä mies. Usein tähän tapahtumaan liittyy jotain taianomaista johdatusta. Usein etenkin amerikkalaisiin unelmaisiin naisille suunnattuihin elokuviin liittyy jonkin eurooppalaisen kuvitellun pienen ja idyllisen kuningaskunnan prinssi. Näissä elokuvissa on myös usein tilanne, jossa joku henkilö muuttuu ja jättää vanhan elämän taakseen, mikä voi tapahtua sisäisenä muutoksena parempaan, unelmien toteutumisena tai muuttona. Tyttöjen joululeffoihin liittyy myös paljon kihlautumista tai naimisiinmenoa. Jostain ilmestyy aina oikealla hetkellä se mistelinoksa ja sitten koetaan täydellinen satukirjasuudelma. No joku niitä mistelinoksia kuitenkin suudelmien toivossa sinne kylvää, vaikkja mistelinoksat ovat alunperin hyvää onnea tuottavia pakanakoristuksia. Sitten jouluaattonahan tietysti alkaa satamaan hiljalleen lunta. Kaikki aina maagisesti selviää ja onnistuu jouluksi. Joulunaika on kuitenkin ymmärtääkseni täällä länkkärimaissa sellainen perhejuttu, niin on jännä asia, että näihin joululeffoihin tungetaan kuitenkin parisuhdesälää sen perhefiiliksen ohi.

Joulutoive

Sitten mikä tämä joulutoive on? Se tuntuu olevan amerikkalaisissa joululeffoissa hyvin oleellinen ja keskeinen asia. Joulutoive on maaginen, joulutoiveet toteutuvat.. Tämä on suomalaiselle ihan outo juttu, sillä se ei kuulu meidän keskitalven- tai joulukulttuuriin. Se kuitenkin tuntuu olevan tärkeä osa joidenkin joulua ja etenkin elokuvissa ne tietenkin toteutuvat ja liittyvät rakkauteen, onnen löytämiseen tai vastaavaan missipuheeseen sopivaan juustoiseen asiaan.

Näistä stereotypioista saisi erittäin hyvän juomapelin, jos sellaista aikuisessa kodissa haluaisi kavereiden kesken harrastaa!

Jouluspesiaalit

Hyvin tuttu joulun sesonkiajan juttu on erilaisten tv-sarjojen ja tunnettujen elokuvien jouluspesiaalit. Ne ovat yleensä jakson pituisia lyhyitä pätkiä, mutta myös kokonaisia joululeffoja tai lyhyiden pätkien kokoelmia. Seonkijaksoja tehdään myös muihin sesonkeihin liittyen, kuten halloweeniin, mutta joulu on ehdottomasti se ykkönen. Joulunaikaan panostetaan hyvin paljon monessa suhteessa ja viihdepuolella tietenkin ollaan kelkassa mukana. Joulunaika antaa hyvän syyn tuoda markkinoille uudestaan ne tutut ja tykätyt tyypit ja jengi haluaa useinkin uppoutua jälleen näiden tyyppien tarinoihin ja saada lisää tarinaa näille hahmoille.

Koko perheen ja lasten joululeffat

Joulua pidetään pääasiassa perhejuhlana ja tietenkin joulueffojen puolella on monenlaista katsottavaa lapsille tai koko perheen yhteiseksi leffahetkeksi. Näissäkin tuntuu olevan stereotypiat lujassa. Joulueffat on hyvä tapa saada itsensä joulufiilikseen, mutta onko se sitten stereotypioiden sanelemaa meininkiä vai nautimmeko me perinteisestä ja samanlaisesta jouluviihteestä? Hyvä juttu sekoittamaan pakkaa on se, että leffoihin ujutetaan kuitenkin välillä jotain tavallisuudesta poikkeavaa perinteisen sekaan, mikä herättää uudenlaista mielenkiintoa ja luovaa ajattelua. Lasten joululeffoista löytyy tietenkin nämä tutut jutut kuten käynti pohjoisnavalla, käynti tonttujen lelutehtaalla, joku onnettomuus tai muu joka uhkaa joulua ja joulu on pelastettava, joku pahis joka uhkaa joulun onnistumista, ongelmia lahjojen jakamisessa, lapsia tai yllättäviä hahmoja, jotka auttavat edellä mainituissa ongelmissa, jouluseikkailu, uusia ystäviä, ongelmien ratkaisu menee aivan viime tippaan, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

On olemassa myös näitä poikkeuksia ja sellaisia leffoja, mitkä eivät varsinaisesti ole jouluelffoja, mutta joulu liittyy niihin jollain tavalla ja se näkyy selkeästi elokuvassa jouluun sijoittuvana tapahtumana tai että koko elokuva tapahtuu joulun aikoihin ja jokapuolella on joulukoristeita yms. Hyviä esimerkkejä on Gremlins ja Nightmare Before Christmas. Ensimmäistä en pidä varsinaisena jouluelokuvana, vaikka se onkin joulun aikaa, mutta ei sinänsä kerro itse joulusta. Toinen on elokuva joka liittyy selkeästi jouluun, mutta myös halloweeniin ja monella on tapana katsoa tämä molempina sesonkiaikoina.

Joskus myös joululeffat voivat yllättää pirteäsi, kuten alla oleva uusi The Christmas Chronicles oli oikein rempseä ja pirteä, mutta silti stereotypioiden täyttämä perinteinen sesonkiajan joululeffa. Elokuvassa muuretaan esimerkiksi joulupukin imagoa ja mielestäni Kurt Russel tekee oikein hyvää työtä tässä roolissa. Lisäksi leffassa on ripaus nykyaikaa, mikä vetoaa varmasti paremmin tämän päivän pienempiin mitä vaikkapa vanhemmat 90-luvun joululeffat.

Mukavaa joulunaikaa kaikille,
nautitaan siitä jokaisessa kodissa omalla tavalla, perinteisesti tai ihan omannäköisesti!

♥- Saija Sasetar

pixelstats trackingpixel

The post Juustoiset joululeffat appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: leffat leffat-tv-pelit Sasetar

Tagit: Elokuva joulu | Pysyvä linkki

Jaa tuote: