Cosplay vai jotain muuta?

Cosplay – Alyson Tabbitha Official

Cosplay

Ihmiselle joka tietää skenestä ja vähän muillekin jo tänä päivänä, on selkeää mitä cosplay on – siinä esitetään fiktiivisiä hahmoja. Eli cosplay, costume play tai cossaus tarkoittaa sitä, että pukeudutaan, yritetään näyttää ja jopa käyttäytyä kuten joku määrätty hahmo. Cossauksessa on siis tarkoitus imitoida minkä tahansa ei-todellista hahmoa mahdollisimman tarkasti. Hahmo voi olla esimerkiksi pelistä, elokuvasta, tv-sarjasta tai sarjakuvasta.

Cosplay on nykyään iso juttu ympäri maailman ja se on houkutellut mukaansa eri-ikäisiä ihmisiä, pariskuntia, ryhmiä ja perheitä. Jotkut ovat jopa löytäneet siitä täyspäiväisen rahaa tuottavan ammatin. Itse en cossaa, mutta kaveripiirissä ja nettitutuista todella moni ja tulee tarkkailtua skenen meininkiä jonkin verran. Cosplay on todella upeaa ja usein käy mielessä, että ”wau, olisipas tota hahmoa kiva cossata”, mutta että siihen olisi vielä aikaa ja varaa panostaa niin paljon kuin haluaisi. Noup.. Tyydyn mielelläni ihailemaan muiden upeita luomuksia! Se onkin helppoa, sillä cosplay photoshootit ovat todella kova juttu, miitä tehdään omaksi iloksi, muidenkin iloksia ja ihan rahan takia. Nykyään digiajan valokuvaus ja somen maailma mahdollistaa tämän homman ihan uusille leveleille ja tällaiset cosplayn ihailijatkin pääsevät katsomaan näitä mahtavia cossaajia.

Cosplay – Kristen Hughey

”Onko tuo sitä anime-tyyliä?”

No mikä ei sitten ole sitä cosplaytä? No kaikki mikä ei esitä hahmoa. Se on niin yksinkertaista, mutta silti yllä oleva lause on monelle katumuotiin pukeutujalle tuttu. Tänä päivänä etenkin isommissa kaupungeissa on vaikka ja mitä tyyliä ihan jokapäiväisessä katukuvassa. Bussikuskina voi olla sinitukkainen ja lävistettu naiskuski, keskustassa voi tulla vastaan rococoo-ajan tyyliin pukeutunut henkilö tai myyjänä saattaa olla röyhelöinen lolita. Vaikka edelleenkin monessa paikassa on tabu pukeutua erikoisesti, etenkin työmaailmassa, niin nykyään tyylien kirjo ja sen vapaus kukoistaa rehevästi!

Harajuku Fashion Walk

”Oletko joku esiintyjä?”

”Onks teillä polttarit?”

”Mitä hahmoa esität?”

”Mä tykkään kans cosplaystä!”

Esimerkiksi näitä kuulee, kun on pukeutunut hieman erikoisempaan tyyliin katukuvassa, erityisesti jos kyseessä on japanilainen katumuoti. Kaikki japanilaiseen tyyliin viittavat lookit yhdistetään heti cosplayihin ja oletetaan sen olevan hahmo, vaikka kyseessä voi olla joku laajasta katumuotyyleistä. Länsimaisia tyylejä ei ihan heti yhdistetä tähän, kuten perinteistä synkeää goottia ei lähdetä lähestymään ja kysymään cossauksesta. Synkiöt tosin voidaan kokea hieman pelottavina. Bussissa saa kyllä istua yksinään, kun on hiemankin erikoisempaa päällä. Monet suomalaiset taitaa kokea kaikki muutkin erikoiset tyylit pelottaviksi. Monesti silti saa myös positiivista palautetta ja ihastelua kanssakulkijoilta.

Asu voi olla myös hahmosta inspiroitunut tai jonkun sarjan/elokuvan/pelin yleisestä teemasta ja siinä vallitsevasta hengestä. Tämä ei siis ole varsinaista cosplaytä, mutta hieman sinne päin. Joskus arkipäivää on kiva piristää yksityiskohdilla tai koko asulla inspiroituneena vaikka lemppariprinsessasta tai supersankarista. Myös jos just äimistelet jotain sarjaa ja olet ihan fiiliksessä mukana, niin jotenkin kummasti se vaikuttaa normaaliin elämään ja haluaa uppoutua enemmän tuohon sarjan maailmaan ja tuoda sitä myös esille.

Sen sijaan, että kysyy joltain mitä hahmoa he esittävät, niin kysyä mieluummin mitä tyyliä hän edustaa ja vaikka kertoa mistä siinä asussa pitää. Jos tunnistaa jotenkin selkeästi asun teeman, niin voihan siitä vaikka vinkata, että näytät ihan tyypiltä X ja että itsekin sitä fanittaa.

♥~ Saija Sasetar

pixelstats trackingpixel

The post Cosplay vai jotain muuta? appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: pelit TV TYYLI vaatteet_ja_tyyli Sasetar leffat

Tagit: anime cosplay katumuoti | Pysyvä linkki

Jaa tuote: