7 unohdettua Disney – lastenohjelmaa

Lastenlelumarkkinoilla jyllää tällä hetkellä asiaan perehtymättömän aikuisen silmään kolme kovaa: Frozen, Ryhmä Hau ja Autot. Näistä kaksi on Disneyn supermassiivisen maailmanlaajuisen markkinointimyllyn elokuvahelmiä, kun taas Ryhmä Hau on kanadalainen perheen pienimmille suunnattu tavallinen lastenohjelma. Vaikka Disney tunnetaankin paremmin kokoillan piirroselokuvistaan, klassikoista kuten Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Leijonakuningas ja Liisa Ihmemaassa (toim. huom. kaikki Disneyleffat eivät ala L – kirjaimella) on jättiyhtiökin usein näyttäyt kynsiään televisiosta nautittavien aamupiirrettyjen puolella. Sellaiset legendaariset sarjat kuten Ankronikka (Duck Tales), Tikun ja Takun Pelastuspartio (Chip ’n Dale: Rescue Rangers) tai Nalle Puhin uudet seikkailut eivät ole jääneet keneltäkään aikoinaan huomaamatta. Myös tätä lukiessasi on varmaa, että tuo lähes koko maailman omistava suuryritys puskee tälläkin hetkellä tehtaansa uumenista uutta lastenohjelmaa hypnotisoimaan pahaa aavistamattomat vekarat. Mutta koska on helpompi muistella menneitä, kuin tulevia, niin tässä seitsemän kappaletta jo unohtuneita Disney – seikkailuja!

True lovestory, better than Twilight.

Sitä Pariisin reissua he eivät unohda koskaan. Mutta miten on lastenohjelmien laita? Mikki & Minni – vuodevaatteet

1.Mighty Ducks

Jos et ole vielä hyväksynyt kuvaa Disneystä koko maapallon valtiaana, niin tässä taas hieman lisää vettä myllyyn. Vuonna 1993 The Walt Disney Company perusti NHL – tason jääkiekkoseuran Mighty Ducks of Anaheim, joka sai nimensä Disneyn aiemmin tekemältä, näytellyltä jääkiekkokomedialta, jossa surkeista pikkupojista tulee mestareita. Jotta uudelle seuralle saataisiin fanipohjaa, päätti Disney sitten keskittyä kovasti juniorityöhön: 1996 Lanseerattiin Mighty Ducks piirretty lapsia ilostuttamaan. Kaikkien aikojen nerokkain jääkiekkoseuran markkinointitempaus toimi, ja kun Selänteen Teukkakin tuohon aikaan nakutti maaleja samaisen Ankkaporukan trikoissa, olivat Suomessa Mahtiankkojen fanituotteet kovassa huudossa. Itse 26-jaksoisen tv-ohjelman voi tiivistää sanalla nerokas, kun ohjelman kuvaus kuuluu:

"A team of humanoid duck ice hockey team/freedom fighters fight evil between games."

2.  Kahjokatti (Bonkers)

Kahjokatin, 1993-1994 aikana 65 jaksoa poikineen piirretyn kohdalla voidaan todentotta puhua unohtuneesta. Hulvattoman huonotuurisesta, poliisin tehtävissä toimivasta punailveksestä (tai suomentajan mukaan kissasta) kertovasta piirretystä kuulee harvoin aamupalapöydissä tai edes kantabaareissa puhuttavan. Yhden lauseen mittaisen Wikipedia-artikkelin ja YouTubesta löytyvien 90-luvun mainoskatko-videoiden ansiosta voidaan ylipäätään todeta, että ohjelma on joskus pyörinyt myös Suomen televisiossa. Olen kuitenkin varma, että jollekin tulee tästä nyt sellainen klassinen ”Olen pitkään miettinyt että mikä ihmeen sarja se oli!” – elämys. Jos näin kävi tai kuulolla on joku muuten vain Kahjokatti – fani, niin tunnusta ihmeessä kommenteissa!

3. Viidakkoviikarit (Jungle Cubs)

Yksi Disneyn kaikkien aikojen suosituimmista tuotoksista on tietysti Viidakkokirja. Kasetille tulemisensa jälkimainingeissa tuosta teoksesta haluttiin nyhtää kaikki irti, ja 1996 tehtiinkin Viidakkoviikarit, jota ei pidä sekoittaa Viidakkovekara Juuson kanssa. Viidakkoviikarit kertoo Baloon, Bagheeran, Louien ja Shere Khanin lapsuuden seikkailuista, koska ovathan he tietysti aiemmin olleet ystäviä, ennen kuin aikuisuuden tuoma vastuu ja ahdistus on heidät erottanut toisistaan. Viidakko miljöönä tarjoaa toki oivan taustan seikkailuille, ja kaikkihan me paloimme halusta tietää, miten Shere Khanista tuli niin paha. Suurta suosiota viikarit eivät saavuttaneet, ja Disney teki lopulta vain 21 jaksoa.

Thanks Obama! Eiku Disney.

Pläts. Kuva kertokoon kaiken ollennaisen, vaikka onkin lähdeteoksesta. Viidakkokirja – muki

4. Pilipalipilotit (TaleSpin)

Jo ennen Viidakkoviikareita vuonna 1990 Disney päätti ”vähän kokeilla” Viidakkokirja – elokuvan suosikkihahmojen käyttämistä. Tämä versio ei tosin liity mitenkään varsinaiseen alkuperäisteokseen, sillä Pilipalipiloteissa Baloo – karhu on lentäjä, Louie pitää kapakkia paratiisisaarella ja Shere Khan on riistoporvari yrityksessä Khan Industries. Baloo on siis lentolähetti, joka kuljettaa tavaraa lentäen, mutta ei ilman vastoinkäymisiä. Yhä tänä päivänä on mysteeri, mitä pitää vetää, että saa tällaisia ajatuksia, mutta itse sarjahan on loistava. Pilipalipilotteja tehtiin kaikkeaan 65 jaksoa ja yksi loistava videopeli Nintendo Entertainment Systemille.  Itse Studio Ghiblin väitetään ottaneen sarjasta vaikutteita, sillä pari vuotta myöhemmin ilmestyi samoja teemoja myötäilevä elokuva Porco Rosso! Oo-i-ee!

5. Varjoankka (Darkwing Duck)

Urho Sorsimo kulkee öisin pimeän Ankkalan katuja, valvoen, tarkkaillen ja tarpeen vaatiessa pelastaen: Hän on Varjoankka! Tunnuslause ”Let’s get dangerous!” vuodelta 1991 kääntyi suomeksi ei niin komeasti ”Ollaan vaarallisia!”. Tämä Ankronikan sivutuotteena syntynyt supersankaritarina on yksi niitä ei-niin-unohdettuja sarjoja maailmalla, kolmen tuotantokauden ja 91 jakson voimalla.  Suomessa sen sijaan dubbaukset menivät suoraan kasetille, eikä niin suomenkielistä kuin alkuperäistäkään versiota ole televisiossa nähty sitten 90-luvun puolivälin. Zorron ja Batmanin ohessa kaikille muillekin supersankareille samaan aikaan ilkkuva ja kumartava sarja on ansainnut kaiken kunnioituksensa, ja sitä voi katsoa ainakin jakson verran näppärästi Youtubesta. Varjoankasta on myös tehty peli NES:lle, joka on äärimmäisen mahtava.

Ollaan vaarallisia! Huom. ei lelu, ei alle kolmevuotiaille lapsille.

Varjoankka on huikea supersankari, parempi ku Taikaviitta! Varjoankka – FunkoPop!

6. Vusselit (The Wuzzles)

Vusslandiassa asuvat Vusselit ovat veikeitä otuksia, jotka itse ainakin muistan paremmin lastenkirjasta. Vuonna 1985, ennen Ankronikkojen ja muiden läpimurtoa, tehtiin kuitenkin 13 jakson verran tv-Vusseleita. Erikoisinta (ja syvällisemmän pohdiskelun jälkeen huolestuttavinta) Vusseleissa on se, että ne ovat kahden TÄYSIN erilaisen eläimen risteytyksiä. Ei siis puhuta mistään Liikeri – tason tempauksista, vaan esimerkiksi Lempiainen on kimalaisen ja leijonan lemmenleikkien tulos. Karhonen on yhdistelmä karhua ja perhosta, kun taas Sarpanssissa on sarvikuonoa ja simpanssia. Heidän pahin (ja ainoa) vihollisensa ei ole suostunut tällaista nimeä ottamaan, vaan häntä kutsutaan nimellä Römö. Römö on myös ainoa, jonka vanhemmat eivät ole täysin eri puusta, ehkä siksi, että toinen on mytologinen olento: Lohikäärme ja krokotiili. Vusselit saivat kuitenkin hyvin nopeasti väistyä toisen, samoilla apajilla pyörineen, menestyksekkäämmän Disney piirretyn myötä:

7. Kummikarhut (Disney’s Adventures of the Gummi Bears)

Tässä se oli, Disneyn täsmäisku toista hyvin, hyvin suosittua lastenohjelmaa vastaan. Halinallet (The Care Bears) olivat yksi Disneyn suurimmista kilpailijoista, ja jotain samantapaista oli keksittävä. Kun Halinallet asustelevat pilvissä, asuvat Kummikarhut maan alla (enkä nyt väitä mitään Disney = Satan juttuja, mutta en kiistäkään). Molempien tehtävä on auttaa ihmisiä, eli käytännössä lapsia. Kummikarhut vain  sijoittui nykyhetken sijaan keskiajalle, ja siinä oli rakkauden, halien ja pilvipallojen tilalta lohikäärmeitä, ritareita, loitsuja ja taistelua, mikä tietysti tekee siitä allekirjoittaneen mielestä noin 25 – kertaa paremman. Mökö-Kummille pisteet ikuisesta pessimistisyydestä. Kummikarhuja tuli yhteensä 52 jaksoa. Saman verran jaksoja tuli muuten myöhemmin ilmestyneessä vasta-vastineessa, Bambukarhut. Mutta jatketaan siitä ensi kerralla!

Ollaan vaarallisia! - Teemu Michael
pixelstats trackingpixel

The post 7 unohdettua Disney – lastenohjelmaa appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: Teemu Michael Köngäs leffat-tv-pelit

Tagit: Aikuinen mies katsoo lastenohjelmia LEFFAT, TV & PELIT TV Ankronikka disney Kahjokatti Kummikarhut leijonakuningas Pelastuspartio Pilipalipilotit TaleSpin Varjoankka Viidakkoviikarit Vusselit | Pysyvä linkki

Jaa tuote: