Anathema - Tampere, Pakkahuone - 8.11.2014

Tampere Pakkahuone 2014 (c) Timo Isoaho

Liverpoolilainen tunnelmasuuruus Anathema on tehnyt melkoisen uran. Harvassa ovat nimittäin ne 90-luvun alussa uransa aloittaneet doom/deathmetal-orkesterit, joiden melkoisen totaalinen musiikillinen muodonmuutos ei ole karkottanut (läheskään kaikkia) vanhojakaan faneja muiden yhtyeiden pariin. Kun katsoi esimerkiksi Tampereen Pakkahuoneen mukavasti kansoittanutta diggariryhmää niin kyllähän paikalle saapuneiden yllä näkyi runsaasti metalliyhtyeiden paitoja - muun muassa Paradise Lost, Bathory, Metallica ja Insomnium osuivat silmiin - vaikka Anathema ei ole soittanut todella raskaaksi rockiksi laskettavaa musiikkia enää pitkiin aikoihin.

(c) Timo Isoaho

Juuri mainittu "melkoisen totaalinen musiikillinen muodonmuutos" on toisaalta myös suhteellinen käsite. Anatheman tuorein albumi, viime kesänä ilmestynyt vahva "Distant Satellites" ei tietenkään soundaa lainkaan yhtyeen "Serenades"-debyytiltä (1993), mutta vahvojen tunnelmien luojana Anathema on aina ollut omaa luokkaansa. Tässä kohdassa lieneekin sopivaa mainita, että Anathema aikoo tehdä ensi keväänä "Resonance"-kiertueen, jonka keikkojen aikana yhtye esittää materiaalia koko neljännesvuosisadan mittaisen uransa ajalta. Saapuukohan tämä "Resonance"-rundi myös Suomeen? Se jää nähtäväksi.

"Distant Satellites" -pitkäsoittoa tukeva kiertue joka tapauksessa saapui Tampereelle suoraan Helsingistä ja Suomen pääkaupunkihan on Anathemalla hyvinkin tuttu paikka, niin paikkakunnan kuin sieltä löytyvien muusikoidenkin suhteen. Muun muassa HIM- ja Amorphis-miesten seurassa Helsingin-keikan jälkeen otettujen muutamien mallasjuomien vaikutusta ei kuitenkaan huomannut, kun brittiryhmä nousi Pakkahuoneen lavalle tasan kello 21.

Nämä kuultiin. (c) Timo Isoaho

Lähes parinkymmenen biisin mittainen konsertti käynnistyi nelikolla "The Lost Song, Part 1", "The Lost Song, Part 2", "Untouchable, Part 1" sekä "Untouchable, Part 2" ja tunnelma  kipusi upeisiin sfääreihin jo näiden avausnumeroiden aikana. Kuten sanottua: vahvojen tunnelmien luojana Anathema on aina ollut omaa luokkaansa, eikä Tampereen-iltama tietenkään tehnyt poikkeusta tähän kirjoitettuun sääntöön.

Marraskuiseen melankoliaan loistavasti sopineen keikan aikana ei voinut olla pohtimatta sitä, että mihin ihmeeseen asti Anathema vielä urallaan yltääkään. Kaksikymmentäviisi vuotta ei näytä tuntuvan missään - paitsi tietenkin siinä, että bändi soittaa suunnattoman ilmeikkäästi -, sillä yhtyeen vauhti tuntuu pikemminkin vain kiihtyvän vuosirenkaiden lisääntyessä.

Aivan kuten kitaristiveljensä Danielin kanssa Anathemaa johtava laulajakitaristi Vincent Cavanagh kertoi EMP:lle ennen esiintymistä:

- Anatheman ensi vuosi näyttää todella kiireiseltä! Aiomme juhlia 25-vuotista uraamme muun muassa konserttien ja erään mahtavan erikoisjulkaisun myötä. Lisäksi kirjoitamme tiiviillä tahdilla tuoretta materiaalia, sillä aiomme julkaista seuraavan studioalbumimme jo vuoden 2016 alkupuolella! Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: anathema keikat live Live live-arvio metallimusiikki pakkahuone vincent cavanagh | Pysyvä linkki

Jaa tuote: