Damnation-festivaali, Leeds, 1.11.2013 - Carcass, Cult Of Luna, Katatonia ja niin edelleen...

Damnation Festival 2013

On marraskuun ensimmäinen lauantai. Pohjoisessa Englannissa sijaitsevan Leedsin yläpuolelle hiipii paksuja tummia pilviä ja pian taivaalta tuleekin vettä niskaan oikein huolella - kylmässä tuulessa ei siis näköjään ollut tarpeeksi! No, toisaalta, mitä muutakaan voi odottaa brittiläiseltä marraskuun säältä?

Onneksi Leedsin yliopiston tiloissa jo yhdeksättä kertaa järjestettävän Damnation-festivaalin tunnelma on harvinaislaatuisen lämmin. Raskaan musiikin fanaattiset ystävät muodostavat tunnetusti "aivan oman porukkansa" ja yksipäiväisen sisäfestivaalin aikana esiintyviä reilua pariakymmentä bändiä on saapunut ihmettelemään täysi tuvallinen metallimusiikin ystäviä - ja tämähän tarkoittaa arviolta paria tuhatta ihmistä.

Väenpaljous ei tule millään tavalla yllätyksenä, sillä Damnationin esiintyjäkattaus on todella mainio - ainakin mikäli hieman raskaampi ja vaihtoehtoisempi materiaali sattuu kiinnostamaan. Loistavan "Surgical Steel" -paluualbumin syyskuussa julkaissut liverpoolilainen pääesiintyjä Carcass ei taida kaivata sen kummempia esittelyjä ja myös ruotsalaiset Katatonia ja Cult Of Luna, norjalaiset Shining ja God Seed, kreikkalainen Rotting Christ sekä saksalainen The Ocean ovat varmasti monille tuttuja. Henkilökohtaisesti ainoa harmituksen aihe oli se, että suomalaisbändit loistivat tänä vuonna poissaolollaan.

Shining @ Damnation 2013 (c) Timo Isoaho

Omaperäisesti poukkoilevasta materiaalistaan tunnettu oslolainen Shining esiintyy jo kolmen jälkeen iltapäivällä. Harvemmin Iso-Britaniassa keikkaillut loistava livebändi vakuuttaa Leedsin iltapäivässä ja ajankohtaan nähden yllättävän runsaslukuinen yleisö antaa Jørgen Munkebyn johtamalle ryhmälle railakkaat suosionosoitukset.

- Kerronpa sinulle, että meillä on Suomen-kiertue suunnitteilla. En uskalla luvata vielä mitään varmaa, mutta saatamme soittaa maassanne muutaman keikan joskus tammikuun lopulla tai helmikuun alkupuolella, karismaattinen Munkeby kertoo keikan jälkeen.

Post-metal-yhtye The Ocean on niittänyt kehuja raskaan tunnelmametallin ystävien keskuudessa ja videoscreenin edessä "Pelagial" -albumiaan ja muuta tuotantoaan esittelevä saksalaisyhtye vakuuttaa heti ensi näkemältä. Berliiniläisryhmän livesoundi on hieman tukkoinen, mutta keikka jää silti mieleen kummittelemaan hyvällä tavalla. The Ocean pitää nähdä uudelleen jonakin päivänä.

The Oceanin esittämästä tunnelmoinnista puhuttaessa ei voi ohittaa samalla kakkoslavalla myöhemmin esiintyvää Cult Of Lunaa. Uumajalaisyhtye on saanut "Vertikal"- ja "Vertikal II" -julkaisuillaan valtavasti uusia faneja ja Damnationin festivaalikeikka lunastaa kovat odotukset. Uskallan veikata, että omalla klubikeikallaan Cult Of Luna olisi vieläkin tehokkaammin pankin räjäyttävä kokemus, mutta kahden rumpalin tahdissa etenevä jyskytys pureutuu toki Leedsissäkin luihin ja ytimiin. Laulajakitaristi Johannes Perssonin tulkinta nostaa ihokarvat pystyyn.

Rotting Christ @ Damnation 2013 (c) Timo Isoaho

Pitkän linjan kreikkalaisryhmä Rotting Christia ei olekaan tullut nähtyä vuosiin. Jo vuonna 1987 perustetun ateenalaisbändin soitto on ensiluokkaista ja kitaristilaulaja Sakis Tolis ottaa yleisön haltuunsa kokemuksen tuomalla suvereeniudella. Eturivien fanireaktiot ovatkin näkemisen arvoisia: hyvin monet kuuntelevat nelikon takomista päät huojuen, silmät kiinni, Rotting Christin maailman syövereihin täydellisesti upoten. Rotting Christ muuten tulee Suomeenkin vielä loppusyksyn aikana.

Godseed damnation 2013 (c) Timo Isoaho

Damnation huipentuu suuren salin puolella kolmen erilaisen yhtyeen toimesta. Gorgoroth-yhtyeen raunioille perustetun norjalaisen God Seedin tukkoiselta soundaava dark/blackmetal etenee hitaasta tunnelmoinnista ultranopeaan blastbeat-kaahaukseen eikä yhtyeen johtohahmoista jää lavaolosuhteissakaan epäilystä. Naamaansa corpsepaintin maalannut solisti Gaahl on vaikuttava ilmestys ja Tom Visnes (aka King Ov Hell) hoitaa kotiin "rokkitähteilyn" - miehen basso ei nimittäin juurikaan viihdy "normaalilla paikalla" lantion päällä vaan instrumentti lentelee Visnesin käsittelyssä sinne ja tänne.

"Viva Emptiness" -levynsä kokonaisuudessaan esittävä tukholmalainen Katatonia on puolestaan kotoisin aivan eri maailmasta. "Viva Emptiness" etenee hyvinkin rauhallisesta tunnelmoinnista raskaisiin tuplakitarahyökkäyksiin ja pitkään yhdessä soittanut Katatonia tuokin levyn erilaiset nyanssit mainiosti esiin. Takavuosina laulaja Jonas Renksestä saattoi saada lavaolosuhteissa kovinkin poissaolevan vaikutelman, mutta sellaisesta ei ole vuonna 2013 tietoakaan ja brittiyleisö palkitseekin ruotsalaisporukan suurilla suosionosoituksilla. - Aivan mainio keikka! Yleisö tykkäsi me olimme liekeissä, Renkse hymyilee vedon jälkeen backstagella.

Illan itseoikeutettu pääesiintyjä on kuitenkin näyttävän paluun tehnyt Carcass. Basistilaulaja Jeff Walker ja kitaristi Bill Steer, sekä yhtyeen uudet jäsenet Ben Ash (kitara) ja Daniel Wilding (rummut), käynnistävät noin 75-minuuttisen settinsä "Buried Dreams" -loistavuudella ja leedsiläisyleisö on myyty ensitahdeista asti. Moshpit pyörii villinä ja "crowdsurffaajat" uiskentelevat eturivien päällä. Juuri tällaista deathmetal-keikalla pitääkin olla!

Carcass @ Damnation 2013 (c) Timo Isoaho

"Surgical Steel" -albumi on myös hyvin edustettuna setissä ja tuoreen levyn biisit toimivat kuin vanhat klassikot konsanaan. Eräs konsertin unohtumattomimmista hetkistä koetaan, kun yhtyeessä takavuosina vaikuttanut rumpali Ken Owen istahtaa rumpupatteriston taakse soittamaan lyhyen soolon. Mieshän kävi vuosia sitten kuoleman porteilla aivoverenvuodon seurauksena, mutta hän on sittemmin kuntoutunut, toki hitaasti, mutta sitäkin varmemmin. On joka tapauksessa erittäin hienoa huomata, etteivät vanhat bändikaverit ole missään vaiheessa unohtaneet Owenia.

Kello kahdenkymmenenkolmen aikoihin Carcass päättää settinsä "Keep On Rotting On The Free World" ja samalla kellonlyömällä myös Damnation-festivaali saavuttaa päätöksensä. Päivä on ollut raskas, mutta antoisa.

- Tämä keikka toimi mahtavana Euroopan-kiertueen avajaisvetona. Mehän kierrämme mannerta marras- ja joulukuussa Amon Amarthin kanssa ja tulemme Suomeenkin, Walker kertoi keikan jälkeen.

Kiitos Damnation! Jos ensi vuoden bändikattaus on yhtään samaa tasoa niin edessä on taas reissu Leedsiin...

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: carcass cult of luna damnation festival god seed katatonia live Live livearvio metal rock rotting christ shining the ocean | Pysyvä linkki

Jaa tuote: