Ensiferum, Insomnium ja Omnium Gatherum - Bremen, Tivoli - 28.3.2015

Ensiferum, Tivoli, Bremen (Saksa) - (c) Timo Isoaho

Saksa on (ainakin sen puolesta) hieno maa, että uskollisuudestaan tunnetut metallifanit saapuvat keikoille katsomaan kaikkia illan yhtyeitä - Suomessahan tilanne ei valitettavasti näyttäydy aina näin hyvänä vaan ihmiset saapuvat usein paikalle vasta ennen illan päänimeä.

Mutta kuten sanottua, Saksassa ei ole sellaisesta pelkoa, ja Omnium Gatherum pääseekin soittamaan lähes täydelle salille, vaikka kotkalaisyhtye astuukin lauteille jo puoli kahdeksalta. Bändin suosio ei toki ole illan kahden muun suomalaisyhtyeen tasolla, mutta osa bremeniläisfaneista on silti tullut paikalle juuri OG:n takia - ainakin jos pukeutumiskoodista (siis bändipaidasta) voi jotakin päätellä.

Omnium Gatherum 2015 (c) Timo Isoaho

Erittäin tiukasti soittavan Omnium Gatherumin solisti, armoitettuna lavaesiintyjänä ja yleisön villitsijänä tunnettu Jukka Pelkonen on mies paikallaan tänäänkin. Laulaja toimii täsmälleen kuten sopivalla itseluottamuksella varustetun keulakuvan pitääkin toimia - Pelkonen ei ole tullut Bremeniin asti pyytelemään anteeksi vaan mies vaatii yleisön nyrkkejä ilmaan jo ensimmäisen kappaleen aikana. Ja katsohan vain: biisi biisiltä jengi lähtee Omnium Gatherumin matkaan, vahvemmin ja vahvemmin. Neljänkymmenen minuutin setin päättyessä OG on saanut sataprosenttisella varmuudella ainakin muutaman uuden fanin.

Insomnium

Joensuulaislähtöinen tunnelmamestari Insomnium taas alkaa olla Saksassa jo iso nimi ja bändi saakin yleisöltä innostuneen vastaanoton heti kättelyssä, eikä basistilaulaja Niilo Seväsen tarvitse maanitella faneja sen kummemmin - nyrkit ovat ilmassa muutenkin.

Myös Omnium Gatherumissa kepittävä kitaristi Markus Vanhala ja varsinaista Insomnium-kitaristi Ville Frimania tällä Euroopan-kierroksella tuuraava Kari Olli ovat löytäneet toisensa ja muusikoiden tyylikästä yhteispeliä on ilo seurata, niin silmillä kuin korvillakin.

Insomniumin setin päättyessä Vanhala on soittanut heviä tunnin ja neljäkymmentä minuuttia - ja se on varsin rankka rupeama, kun soitto- ja esiintymistyyli ovat niinkin fyysisiä kuin ne Vanhalan tapauksessa ovat.

- Loppukesästä on edessä vielä selvästi rankempi urakka, kun Insomnium ja Omnium Gatherum kiertävät kimpassa Yhdysvalloissa. Soitan ensin OG:n kanssa pitkän keikan ja sitten Insomnium täräyttää siihen päälle vielä puolitoista tuntia. Silloin saattaa joutua puhaltelemaan kerran tai parikin, nauroi Vanhala.

Jos Insomnium on noussut viime vuosina varteenotettavaksi tekijäksi Euroopassa niin Ensiferum alkaa olla jo todella suuri nimi. Ja miksei olisi, kun studiolevyiltä löytyy kiitettävä nippu hittejä ja yhtyeen livekunto tuntuu olevan pelkkää rautaa.

Tuoreen "One Man Army" -pitkäsoiton avaava "March Of War" -intro ja "Axe Of Judgement" starttasivat myös Bremenin-keikan ja Ensiferum otti ripeällä biisillä yleisön täydellisesti hallintaansa. On aina ilo seurata loistavassa soittotikissä olevaa, itseensä sataprosenttisesti luottavaa yhtyettä, ja täsmälleen sellainen Ensiferum nähtiin Tivolin lavalla.

Illan erikoisuus oli muun muassa Turisaksen riveissä soittanut harmonikkamestari Netta Skog, joka paikkaa tällä kiertueella Ensiferumin kosketinsoittajaa Emmi Silvennoista. Lavan etuosaan muiden Ensiferum-muusikoiden rinnalle usein rientänyt Skog hoiti hommansa vähintäänkin kiitettävästi - ja pääsipä hän myös koko homman seremoniamestariksi konsertin loppupuolella, kun Ensiferumin jäsenet vaihtoivat keskenään instrumentteja ja esittivät version Judas Priestin "Breaking The Law" -klassikosta.

Onhan tämä ollut aivan huikea kiertue. Monet keikoista ovat olleet loppuunmyytyjä ja esimerkiksi Sveitsissä sijaitsevaan Z7-konserttipaikkaan pakkautui arviolta 1700 ihmistä - ja meininki olikin sitten sen mukaista, basisti Sami Hinkka kertoi keikan jälkeen.

Z7:n kuumat tunnelmat jäivät tällä kerralla kokematta, mutta ei se mitään, sillä myös Bremenin Tivoli kertoi vakuuttavaa kieltä. Parikymppisiä tänä vuonna juhliva Ensiferum on edelleen matkalla ylöspäin ja se on pirun hienoa se!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: Bremen ensiferum folk-metal heavy metal insomnium keikat keikka keikka-arvio live Live metallimusiikki omnium gatherum Tivoli | Pysyvä linkki

Jaa tuote: