Mihin ABBAn paluuta muka tarvitaan? Onhan meillä Ghost!

Kolmekymmentäviisi vuotta sitten hajonnut ruotsalainen ABBA tunnetaan paitsi vuoden 1977 Euroviisujen voittajana, myös melodioiden ja harmonialaulujen mestarina. Se on jättänyt leimansa koko länsimaiseen popmusiikkiin. Levy-yhtiönsä Universal Musicin vuonna 2010 antaman tiedotteen mukaan yhtye on myynyt urallaan yli 375 miljoonaa levyä. Mikäli lukema pitää paikkansa (ennen 1991 käyttöön otettua SoundScania levymyyntien tarkkaa määrää oli lähes mahdotonta aukottomasti todentaa), ABBA kuuluu musiikin historian viiteen eniten myytyyn artistiin.

ABBA

ABBA silloin joskus.

On yleistä tietoa, että ABBA kieltäytyi vuosituhannen vaihteessa sadan keikan reunion-kiertueesta, vaikka sille tarjottiin MILJARDI dollaria. Siellä ei siis ole pikkurahasta pulaa. Sen valossa onkin aika erikoista, että hiljattaiset uutiset kertovat ABBAn olevan nyt tekemässä yhdenlaista comebackia. Huhtikuun lopulla yhtye ilmoitti taltioineensa kaksi uutta kappaletta, joista toisen nimikin kerrottiin. “I Still Have Faith in You” -single julkaistaan kuluvan vuoden joulukuussa. Laulun julkaisu liittyy American Idolin luojan, Simon Fullerin, ideoimaan Virtual Abba -konseptiin. Biisistä on siis tulossa digitaali-Abban esittämä musiikkivideo, jota tullaan esittämään tämän vuoden loppupäivinä ainakin suurilla NBC- ja ABC- televisiokanavilla.

Siinä sitä on kappaleelle ihan pikkuisen ennakkopainetta. Vaikka kappale olisi maailman paras, musiikkimaailma on ABBAn kulta-aikoihin verraten nykyään niin eri, että suurinkaan jättihitti ei välttämättä täyttäisi ennakko-odotuksia. “I Still Have Faith in Youn” on siis oltava vähintään uusi Despacito.

Jos nyt heitetään numerot ja puhtaasti kaupalliset näkökohdat hetkeksi syrjään, minusta ABBAn ”paluulle” ei ole edes tarvetta. Purkan lailla tukkaan tarttuvien melodioiden mestarille on, mistäpä muualtakaan kuin tietenkin Ruotsista, löytynyt jo kelpo manttelinperijä.

Ghost.

Taas kertaalleen kasvonsa uusiksi laittanut linköpingiläisyhtye antaa uudella Prequelle-levyllään julkeasti palttua genrejen välisille rajoille. Se hyppii biisien välillä ja jopa niiden sisällä musiikkityylistä toiseen ja tekee mitä lystää. Ratkiriemukkaalla Prequellella soivat iloisessa sekamelskassa, vuorotellen ja päällekkäin retrosti rullaava jytärock, lapsikuoro, harras kirkkourkumusiikki, porno saksofoni, 70-luvun disko ja kalapuikkoviiksiproge. Toisinaan maustettuna hyppysellisellä ruotsalaista humppaa ja kevyesti metallisella asenteella kuorrutettuna. Paperilla keitos näyttää sekavammalta kuin armeijan pataljoonasoppa, mutta ei se ole. Paketin koheesiosta vastaa Cardinal Copiaksi nyt itseään kutsuvan nokkahahmo Tobias Forgen (joka aikaisemmin on kolmena Papa Emerituksen inkarnaationa tunnettu) käheänselkeä laulutapa.

Ghostin Prequelle-albumi

Ghostin uusi, upea Prequelle.

Mutta miten tämä muka liittyy ABBAan? No, lyhyesti kuvattuna Prequellella Ghost on pelinsä huipulla. Levy on tautisen tarttuva yhdistelmä 60-luvun hippiviboja (lahinnä siis sellaisia Manson Familyyn kuuluneiden hippien iloisia mutta vaarallisia hippiviboja) ja kevytsatanistista ABBaa. Selkeimmin tämä tulee esille uuden levyn kappaleissa Danse Macabre, Rats ja Witch Image, joista ei tiedä pitäisikö niiden aikana huutonauraa vai hävetä. Se kuitenkin on varmaa, että mukana laulamatta niiden aikana ei voi olla!

Jos on levy ihanasti pipi, sitä on myös albumin komea kansikuva. Upeassa maalauksessa Cardinal Copia istuu Manalan portteja valvomassa, katedraalia muistuttavalla valtaistuimella kolmipäisen helvetinkoira Kerberoksen päälaella. Kyllä tuota kelpaisi vinyylinkin kannesta tuijotella!

Onneksi Ghostin Prequellesta julkaistaan ainakin Digipak CD, Rajoitettu Deluxe Edition CD sekä niin tavallinen kuin värillinenkin LP-versio.

pixelstats trackingpixel

The post Mihin ABBAn paluuta muka tarvitaan? Onhan meillä Ghost! appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: musiikki Marko Ollila

Tagit: Yleistae ghost Prequelle | Pysyvä linkki

Jaa tuote: