Helmikuun sinfoniset metalliuutuudet
Auvoisaa alkuviikkoa! Sinfoninen metalli voi kuluvassa helmikuussa oikein hyvin, sillä kuukauden toisena perjantaina ilmestyi parikin juuri tässä genressä isomman yhtyeen albumia. Ottakaamme siis ne käsittelyyn ja ruotikaamme hieman myös reilu viikko sitten ilmestynyttä Therionin kolmoisalbumia. Siinä onkin riittänyt sulateltavaa…
ANGRA – ØMNI
Progemetallidiggareidenkin suosima brasilialaisyhtye julkaisee yhdeksännen studioalbuminsa, ja samalla toisen jonka keulilla kiekuu sinfonisen voimametallin ystäville tuiki tuttu mies, Rhapsodyn ainoa oikea ääni, Fabio Lione.
Ømni on temaattinen kokonaisuus, jossa pohditaan tekoälyn kehitystä, kuulemma vuonna 2046 mahdollistuvaa aikamatkustamista ja sitä, millaista on tavata ihmisiä tulevaisuudesta. Levy on edeltäjänsä (Secret Garden, 2015) lailla melodinen, sinfoninen ja progressiivinen, ja Fabio-faneille silkkaa mannaa. Yhtyeen johtohahmo, kitarataituri Pedro Enrique ”Kiko” Loureiro ei uudella albumilla soita, hän kun on keskittynyt pestiinsä Megadethissä jo muutaman vuoden ajan, mutta tuntuupa voimametalli taittuvan taitavilta brasseilta ilman johtajan läsnäoloakin!
THAUROROD – COAST OF GOLD
Viikon toisena nostona otamme käsittelyyn kotimaisen Thaurorodin merellisen Coast Of Goldin. Merihenkisyyttä on bändin kolmosalbumin kappaleissakin, joissa seikkailullisten sanoitusten takana puhaltavat raikkaammat bassarituulet ja tuplakitarapuhurit kuin DragonForcessa konsanaan: tempoa on niin, että tukka oikenee!
Laulaja Andi Kravljaca osoittautui huippuvahvistukseksi jo yhtyeen edellisellä Anteinferno-albumilla. Nyt, kun hyvinkääläiset vaikuttaisivat petraavan yhä biisinkirjoitusosastollakin, homma alkaa olla hyppysissä jo siihen malliin, että lajityypin kansainvälinen kärki on lähellä! Soittotaitohan näillä ukoilla ei ole ikinä ollut mikään kynnyskysymys, löytyyhän bändin rivistöstä muun muassa Guitar Gods -festivaalin (2016) voittaja Emil Pohjalainen ja teatraalisen sinfometalliyhtye Lost In Greyn aivoriihi, kosketinsoittaja Harri Koskela.
THERION – BELOVED ANTICHRIST
Tuskin mikään muu yhtye käy synonyymiksi sanoille ”sinfoninen metalli” kuin ruotsalainen Therion. Christofer Johnssonin laajan tuotannon tehnyt teideprojekti on ollut jo 1990-luvun lopulla Nightwishinkin syntyyn vaikuttaneesta, aikanaan edistyksellisetä Theli-levystä saakka tunnettu mahtipontisista teoksistaan. Tuorein niistä, neljättä tuntia kellottava rockooppera Beloved Antichrist on melkoinen savotta kuunneltavaksi jopa yhtyeen innokkaimmille faneille. Osittain puheosuuksillakin kuljetettu tarinallinen kokonaisuus vaatii kokonaan oman ajankohtansa ja mielentilansa tullakseen koetuksi niin kuin säveltäjä on sen tarkoittanut. Neljänkymmenenkuuden biisin teos ei pätkissä tai muun puuhailun ohessa kuunneltuna todellakaan pääse oikealla tavalla oikeuksiinsa. Vaikka eepoksesta voisi, fanilasienkin takaa tuomaroiden, ottaa ”löysät pois”, triplalla on reilu normaalialbumillinen mitä hienoimpia Therion-hetkiä ja kuten yhtyeen levyillä aina, loisteliaita laulusuorituksia.
Useilla kunnianhimoisilla taiteilijoilla tulee urallaan aika, kun sorrutaan siihen kuuluisaan ”mammuttitautiin”, mutta nyt kun Johnsson on saanut hurjan triplaharkon ulos systeemistään, hän palannee seuraavalla albumilla ytimekkäämmän ilmaisun pariin. Ellei sitten lähde levyn merkeissä kolmetuntisia teemakeikkoja tekemään…
The post Helmikuun sinfoniset metalliuutuudet appeared first on EMP-blogi.
Kategoriat: musiikki Marko Ollila
Tagit: Tuotteet Angra Omni Thaurorod Therion | Pysyvä linkki