Tulevien metallilevyjen katsaus, viikko 42/2017

Moi!

Tässä blogissa keskityn enimmäkseen seulomaan EMP:n tulevien levyjen tarjonnasta julkaisuja, joille teidänkin kannattaisi korvanne kallistaa. Enemmittä mainospuheitta siis asiaan: tässä ensimmäiset kolme kuumaa tärppiä tulevan viikon perjantaina ilmestyvistä raskaamman rockin uutuuslevyistä. Tehkää hyvin!

CYHRA: ‟Letters To Myself” – ilmestyy 20. lokakuuta

Ruotsin melodisen metallin uusin ässä, CyHra, sai alkunsa, kun Amaranthen kanssa jatkuvaan kiertämiseen väsynyt ja yhtyeen siksi jättänyt laulaja Jake E. Berg löi hynttyyt yhteen suurimman idolinsa, In Flamesista vuonna 2010 poistuneen kitaristi/melodianero Jesper Strömbladin kanssa.

Yhtyeen 25. päivä elokuuta ilmestynyt ensisinkku ‟Karma” oli mitä puhtain 1+1 -laskutoimitus, se oli kuin ‟Whoracle”-albumin aikaista In Flamesia puhtailla mieslauluilla. Kappale ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen mieleenpainuva ja hieman arveluttikin, millaista tavaraa superprojektinakin mainostettu yhtye saisi aikaan. Hätää ei onneksi ole, sillä sinkkuvalinta oli jokseenkin onneton, ja lokakuun 13. kakkossinkkuna ilmestynyt albumin nimikkoralli oli jo paljon lupaavampi. Se edustaa albumin erittäin melodista linjaa jo paljon ‟Karmaa” paremmin, mutta sekään ei anna vielä koko kuvaa siitä kuinka ilahduttavan, valoisan ja elämänmyönteisen debyytin CyHra on saanut tehdyksi.

Albumi suorastaan tulvii mieleen jääviä melodioita ja on paljon, paljon enemmän kuin Jake E.:n ja Strömbladin summa. Levyllä on räbäytys- ja puheosineen rohkeitakin ratkaisuja ja intensiivisen tehokuuntelun jäljiltä levyltä omiksi lempisiivuikseni ovat päätyneet sydäntä lämmittävä ja empaattinen ‟Here To Save You”, mystisellä tavalla kiinnostava, sisäänpäin kääntynyt ‟Dark Clarity”, tylyhkö ‟Dead To Me” sekä nätein pitkään aikaan kuulemani pianoballadi, vavahduttava ‟Inside A Lullaby”, jossa Jake E. loistaa yksilötaidoillaan kirkkaammin kuin koskaan yhtenä Amaranthen kolmesta vokalistista. Mikä parasta, CyHran kappaleita ei turmele Amaranthessa jo kauan melko turhalta kuulostanut rähinälaulu.

Jake E.:n edellistä yhtyettä vähemmän koneistettu ja siksi tuoreemman kuuloinen Letters To Myself on täydet 46 minuuttia takuuvarmaa herkkua Amaranthe-faneille, mutta tokihan sekin on mahdollista, että Strömbladilta uusia ‟Artifacts Of The Black Rainin” tyylisiä riffi-ilotulituksia odottaville se ei vastaa odotuksia. Loppujen lopuksi levyn hyvyys jää paljon kiinni kuuntelijan näkemyksestä saako hevi olla ”nättiä?”

HALLATAR: ‟No Stars Upon the Bridge” – ilmestyy 20. lokakuuta

Mitä saadaan, kun yhdistetään Swallow The Sunin doom-nero Juha Raivion sävellykset, Amorphisin Tomi Joutsenen uran rankimmat korinat ja ex-HIM Kaasun tyylitajuinen rumpalointi? Taas yksi nimiäijien superprojektiko? Ei todellakaan.

No Stars Upon the Bridge on jotain aivan muuta metallimiesten huvikseen puuhastelua. Se on synkkääkin synkempi muistomerkki Raivion huhtikuussa 2016 syöpään menehtyneelle elämänkumppanille, Trees Of Etenityn ainoalla albumillakin laulaneelle Aleah Starbridgelle ja perustuu tämän runoihin. Joutsenen ja Gas Lipstickin Raivio valitsi Hallattaren soittajiksi siksi, että he ovat Raivion – ja Joutsen myös Aleahin – ystäviä.

Levy on raaka ja ahdistava kuin kuolema ja samalla kaunis kuin kaipaus – täysin ainutlaatuinen teos. Se on sukellus pimeyteen, jonka perimmäisestä pohjasta kuitenkin lopulta löytyy kaiken parantava rakkaus. Uskomattoman tunteikas albumi, josta voi täydellä syyllä sanoa, että jos ostat loppuvuonna 2017 vain yhden levyn, No Stars Upon the Bridgeä parempaa levyä et löydä.

VUUR: ‟In This Moment We Are Free – Cities” – ilmestyy 20. lokakuuta

Vaikka mitä The Gatheringin jälkeen puuhaillut, mutta eniten edelleen siitä tuttu Anneke van Giersbergen vieraili kuluneena kesänä Tuskassakin uuden Vuur-yhtyeensä kanssa. Eikä Anneke ole edes hollantilaisyhtyeen ainoa nimekäs jäsen, sillä rumpupatteriston takana paukuttaa fantasiaprogesuuruus Ayreonista ja deathmetallirykmentti Gorefestistä tuttu Ed Warby. Lokakuussa kauan odotettu esikoisalbumi lopulta ilmestyy, ja homman nimi on ihan omanlaisensa moderni melodinen ja progressiivinen metalli, jossa on kuultavissa myös etnomelodioita. Parasta Vuurissa onkin, että se ei kuulosta miltään muulta yhtyeeltä.

Ainutlaatuisessa Vuurissa soivat ihanassa sekamelskassa nykyaikaisen djentin louhinta, ketterät kitaramelodiat ja aina hymyn huulille tuova, ihanan Anneken aurinkoinen lauluääni. Yhtyeen nimi tarkoittaa tulta, ja juuri sitä In This Moment We Are Free – Cities räiskyy: sähäköinä kipinöinä, hiljaa liekkiin kasvavina kekäleinä ja isoina, liekkimeriä muistuttavina äänivalleina. Kaupungeista kertovan levykokonaisuuden kauneinta antia on ‟Freedom – Rio” ja onpa levyllä oma kappale Helsingillekin.

Levykolmikosta jokainen on laadukas, omaehtoinen, genressään poikkeuksellinen ja ilman muuta niin hyvä, että sen sietää hyllyynsä hommata! Ensi viikolla uudet levyt! Antoisaa viikkoa!

pixelstats trackingpixel

The post Tulevien metallilevyjen katsaus, viikko 42/2017 appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: Marko Ollila musiikki

Tagit: EMP Tuotteet Verkkokauppa CD-Levyt CyHra Hallatar Tulevien metallilevyjen katsaus Vuur | Pysyvä linkki

Jaa tuote: