Limuborgir, Testaminth, Nightvichy ja tuhansia nimmareita. Ja paljon muuta mukavaa Tuskan auringon alla...

Nightwishin Floor kumartaa Tuska Open Air 2013 -yleisölle. (c) Timo Isoaho

"Te olette ihan oikeasti varastaneet meiltä auringon", nauraa Nightwishin pitkäaikainen kiertuemanageri, Saksassa asuva Basty Duellmann, ja lisää painokkaasti: "Viime päivinäkin meidän suunnallamme on ollut sellaista kolmeatoista lämpöastetta ja jatkuvaa sadetta... Ja annahan sitten olla, kun minä saavun taas kerran Suomeen Tuska-festivaalille niin johan se aurinko paistaa vuorokauden ympäri ja lämpötila lähentelee hellelukemia".

Auringon varastamisesta en uskalla sanoa juuta tai jaata, mutta Duellmann on ehdottoman oikeassa siinä, että polttava aurinko on eräs Tuskan uskollisimmista kumppaneista. Allekirjoittaneelta löytyy kokemusta lähes kaikista Tuska-vuosista aina 90-luvulta asti eikä äkkiseltään mieleen nouse kuin pari vähän sateisempaa raskasta juhlavuotta. Pääosin mustiin pukeutuneita Tuska-vieraita lähes paahtava helle ei tietenkään välttämättä kiinnosta - ei ainakaan läheskään niin paljon kuin lavojen tapahtumien seuraaminen.

Tänä kesänä paikalle vaeltaneet noin 25000 festivaalivierasta saivat osakseen muun muassa Bolt Throwerin hyväntuulisen, mutta äärimmäisen uskottavan vanhan koulun deathmetal-annoksen, Kreatorin ja Testamentin vielä vanhemman liiton thrash-annostelun, King Diamondin show-henkisen ja klassikkobiisien täyttämän puolitoistatuntisen sekä koko festivaalin päättäneen Nightwishin näyttävien pyroefektien sävyttämän konsertin.

Muutamia kymmeniä orkesterin keikkoja nähneenä on sanottava, että Tuska Open Air 2013 nousi heittämällä parhaiden todistamieni Nightwish-konserttien joukkoon. Hollantilaislaulaja Floor Jansen on varmasti saanut jo osansa ylitsevuotavista kehuista, mutta tässäkään yhteydessä ei auta muu kuin liittyä hehkuttajien joukkoon: Floor hoitaa vaativan pestinsä aivan käsittämättömän kovalla ammattitaidolla.

Darrabaarin tarjontaa Tuska Open Airissa 2013. (c) Timo Isoaho

Mutta se bändeistä ja auringosta - olihan Tuskassa tarjolla taas paljon muutakin. Esimerkiksi "kauppakadulta" löytyi toinen toistaan hauskempia kojuja ja erityisesti kylttejä. Levykauppa X ilmoitti löytäneensä suomiräpin loppusijoituspaikan ja Darrabaari-koju taas tarjosi suhteellisen mielikuvituksellisia annoksia, sillä listalta löytyivät muun muassa Limuborgir, Testaminth ja päivän erikoinen eli Nightvichy.

 

EMP-ständi ja Nightwishin nimmarijono Tuska Open Airissa 2013. (c) Timo Isoaho

Ei myöskään taida tulla kovin isona yllätyksenä, että tässä yhteydessä täytyy nostaa esiin myös EMP:n oman kojun nimikirjoitussessiot. Nightwish keräsi viikonlopun ehdottomasti pisimmän nimmarijonon - ihmisrivistöllä oli mittaa reilun sadan metrin verran - mutta bändin kuin bändin signeeraukset näyttivät kiinnostavan Tuskaan saapuneita festivaalivieraita. Ja voi sitä hymyjen määrää, kun se suosikkiartistin nimikirjoitus sitten pitkän odotuksen jälkeen koristi albumin kantta tai vaikkapa paidan etumusta...

Tässä yhteydessä on helppo nostaa esiin raskaan musiikin diggareiden lojaalisuus ja fanaattisuus sekä alan bändien faniystävällisyys - kaikenlainen turha starailu loistaa poissaolollaan. Miettikääpä hetken verran: kuinka monella festivaalilla ylipäänsä järjestetään nimmarisessioita? Kiinnostaisivatko vaikkapa Scandinavian Music Groupin signeeraukset Ruisrockissa? Jakavatkohan Nick Cave, Alicia Keys tai Bat For Lashes nimikirjoituksia Flow-festivaalilla (joka juhlitaan Tuskan kanssa samassa paikassa eli Suvilahdessa)? Tuskinpa vaan.

Tuska on oma maailmansa.

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: festarit king diamond kreator Live metal nightwish rock tapahtumat testament tuska open air | Pysyvä linkki

Jaa tuote: