Sabaton Heroes - levyn sankareiden joukossa myös suomalainen!

Sabaton tulee taas!

Falunilainen Sabaton julkaisee kovasti odotetun "Heroes"-studioalbuminsa toukokuussa. Levy seuraa "Carolus Rex" -pitkäsoittoa (2012), joka nosti Sabatonin osakkeita erityisesti kotimaan kamaralla. Aikaisemmilla levyillään muutamia tuhansia kopioita myynyt yhtye huomasi yhtäkkiä olevansa eräs Ruotsin kuumimmista rockbändeistä ja platinamyynnin rajakin on jo jäänyt kauaksi taakse - itse asiassa, yhtye on lähellä ruotsalaista tuplaplatinaa ja se on näinä "levymyynnin kehnoina aikoina" erittäin kova saavutus.

"Carolus Rexin" hyvä menestys ei tietenkään tullut kovin isona yllätyksenä. Levy on täynnä tarttuvia biisejä ja teoksen tekstien teema kiehtoo erityisesti ruotsalaisia, sillä sanoituksethan pureutuvat Ruotsin kuningaskunnan värikkäisiin vaiheisiin 1600-luvulla.

Heroes - teemaksi sotasankarit

Suuren menestyksen jälkeen Sabatonin leirissä on tietenkin pohdittu ainakin yhtä kysymystä: mitä ihmettä seuraavaksi? Vastaus on "Heroes", jonka biisit kertovat Sabatonin konseptin ja albumin otsikon mukaisesti sotasankareista. Ja pakkohan se on myöntää, että Sabatonin löytämä teema osuu taas kerran napakymppiin.

Ajatelkaapa nyt: mikä olisi kiehtovampaa maailman eri kolkista tuleville Sabaton-faneille kuin huomata suosikkiyhtyeen laulavan juuri sen oman kotimaan sankarista. "Heroes" toimii tietenkin myös mahtavana historiallisena oppituntina - ainakin mikäli sotahistoriaan kietoutuvat sankaritarinat kiehtovat millään tasolla.

Otetaanpa pari esimerkkiä "Heroesin" kappaleista. "Inmate 4859" kertoo puolalaissotilas Witold Pileckista, joka vapaaehtoisesti väärensi omat paperinsa, päästäkseen (tai joutuakseen) Auschwitzin keskitysleirille. Pileckin tavoitteena oli tuhota kauhujen leiri "sisältä käsin" - aikamoinen kaveri.

Mahtiballadi "Ballad Of Bull" taas tarinoi australialaisesta Leslie "Bull" Allenista, joka omin käsin pelasti kaksitoista haavoittunutta amerikkalaissotilasta vihollisen ankaran tulituksen alta. Aikamoinen kaveri hänkin.

Sankareiden joukossa myös suomalainen

Sabaton Heroes (c) www.sabaton.net

Kymmenen kappaleen joukossa on myös suomalaisittain erittäin kiinnostava biisi, sillä "Soldier Of 3 Armies" kertoo ristiriitaisen maineen omaavasta Lauri Törnistä. Vuosina 1919-1965 elänyt Törni taisteli maineikkaan sotilasuransa aikana peräti kolmen eri maan (Suomi, Saksa ja Yhdysvallat) armeijoissa. Törni saavutti kaikissa armeijoissa vähintään kapteenin arvon.

Vietnamissa helikopterionnettomuudessa menehtynyt Törni on myös varsin ristiriitainen hahmo, sillä joidenkin historiantutkijoiden mielestä hän valitsi maanpetturuuden siinä vaiheessa, kun hän siirtyi Suomen armeijasta saksalaistaistelijoiden puolelle.

Sabaton on uransa aikana tehnyt biisejä muistakin kiistanalaisista henkilöistä ja tapahtumista, sillä yhtye toki tiedostaa arkojen aiheiden herättävän kiivastakin keskustelua. Joku viisas sanoi joskus, että "kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta" - tämä ei tietenkään pidä aivan paikkaansa - mutta jotakin perää tässä sanonnassa kuitenkin on.

No, oli miten oli, niin uuden studioalbumin lisäksi Sabatonin suomalaisfaneille on tiedossa muutakin mukavaa, sillä yhtyehän on ilmoittanut konsertoivansa Espoon Kivenlahtirockissa kesäkuun alkupuolella.

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo MUSIIKKI

Tagit: heavy metal sabaton Yleistae | Pysyvä linkki

Jaa tuote: