Älä kulje onnesi ohi... Suomen-kiertueella oleva Stratovarius juhlii klassikoitaan!

Helsinkiläinen Stratovarius on kiistatta eräs kaikkien aikojen tärkeimmistä raskaista suomalaisbändeistä. Saksalaiskollega Helloweenin paikan powermetal-genren johtotähtenä 90-luvulla ottaneen orkesterin kymmenisen vuotta kestänyt "levytyssuora" (Fourth Dimension (1995), Episode (1996), Visions (1997), Destiny (1998), Infinite (2000), Elements Pt. 1 & 2 (2003)) on huikea näyttö luomisvoimaiselta yhtyeeltä.

Vaikka eipä ole niitä muitakaan koiria karvoihin katsominen, sillä löytyyhän Stratovariuksen muiltakin levytyksiltä roppakaupalla maailmanluokan materiaalia - esimerkeiksi voi nostaa muun muassa neljä viimeisintä studioalbumia (Polaris (2009), Elysium (2011), Nemesis (2013) ja Eternal (2015)).

Stratovariuksella on sen verran monta toimintavuotta plakkarissa, että yhtye pystyy jo hyvillä mielin katselemaan olkansa ylikin. Paraatiesimerkiksi kelpaavat tänä syksynä uudelleen julkaistut levytykset Destiny ja Visions Of Europe (1998).

- Destinyn syntytarina on hieman erikoinen. Teimme pitkän kiertueen edellisen Visions-levyn myötä ja kitaristi Timo Tolkki yksinkertaisesti katosi rundin jälkeen. Emme kuulleet Timosta vähään aikaan pihaustakaan, mutta sitten eräänä päivänä hän niin sanotusti palasi kehiin, kirjoitettuaan yhden pitkäsoiton verran uutta materiaalia. Ja millaista materiaalia se olikaan... Timo oli säveltänyt aivan törkeän hyviä biisejä, sanoo kosketinsoittaja Jens Johansson.

- Destinyn kappaleet olivat hieman progressiivisempia, synkempiä ja hitaampia verrattuna Visionsin biiseihin. Bändi oli joka tapauksessa edelleen entisensä, eivätkä tunnusmerkkimme - aggressiivinen powermetal, saksalaisperäinen tiukkuus ja skandinaavinen melankolisuus - olleet kadonneet minnekään, sanoo laulaja Timo Kotipelto.

Myös Episode-albumin uusi versio saataneen kauppoihin jonakin päivänä, mutta juuri tällä hetkellä Stratovarius juhlistaa tätä kaksikymmentä vuotta tänä vuonna täyttävää merkkipaalua Suomen-kiertueen merkeissä. Viime lauantaina Episode kuultiin kokonaisuudessaan livenä Joensuun Kerubissa ja tällä viikolla rundi soi seuraavasti: 17.11. Helsinki (Nosturi), 18.11. Turku (Apollo) ja 19.11. Tampere (Pakkahuone). Kiertueella on lisäksi mukana hienon paluun tehnyt Thunderstone.

- Episode syntyi aikoinaan melko kivuttomasti, vaikka jotkut biisit olivatkin laulajan kannalta hyvin haastavia. Esimerkiksi seitsemänminuuttinen, mainiosti aikaa kestänyt Season Of Change on melkoisen kimurantti kappale meikäläiselle, naurahtaa Kotipelto. - Nykyään pari muuta orkesteria, esimerkiksi Nightwish ja HIM, ovat tainneet mennä ohi, mutta aikoinaan Episode oli Suomen kallein albumi. En ihmettele sitä yhtään, sillä työstimme levyä Helsingin Finnvox-studiolla todella pitkään.

Episode on eräässä mielessä erityisen merkittävä Stratovarius-albumi. Levyn myötä ryhmään nimittäin liittyivät saksalaisrumpali Jörg Michael ja ruotsalaisguru Jens Johansson.

- Tuntuihan se todella huikealta, että tuollaiset maailmanluokan muusikot tulivat osaksi bändin vahvuutta. Jens oli kuitenkin aikaisemmin soittanut muun muassa Ronnie Dion sekä Yngwie Malmsteenin kanssa ja Jörgin aikaisempia pestejä olivat esimerkiksi Rage, Grave Digger ja Running Wild. Jörg jäi muiden kiireidensä takia pois yhtyeestä vuonna 2011, mutta Jens on edelleen Stratovariuksessa. Ja se jos mikä on mahtavaa!

https://www.youtube.com/embed/GjyIaaevqMw

Kategoriat: Timo musiikki Live

Tagit: destiny episode heavy metal jens johansson Live powermetal stratovarius timo kotipelto | Pysyvä linkki

Jaa tuote: