AC/DC Rock Or Bust - Eteenpäin täydellä höyryllä

(c) AC/DC

Maailman suurin rockyhtye - ja samalla maailman vaatimattomin?

On hämmentävää kohdata Angus Youngin kaltainen megaluokan rocktähti, jonka vaatimattomuudella ei ole mitään rajoja. Legendaarisen kitaristin johtama AC/DC on myynyt 40-vuotisella urallaan (eri arviolähteiden mukaan) kaksisataa miljoonaa studioalbumia ja bändi soittaa maailmankiertueidensa konsertit stadioneilla.

Tätä ei uskoisi eräästä maailman kuuluisimmasta kuusikielisen taitajasta. Angus Young on pienikokoinen mies, jonka maanläheisyys ja kohteliaisuus ovat omaa luokkaansa. Mies vastaa haastattelukysymyksiin suhteellisen lyhyesti ja napakasti, mutta yritäpä saada hänestä irti "todellista hehkutusta" liittyen Suomeenkin ensi kesänä saapuvan AC/DC Rock Or Bust -maailmankiertueen tuleviin keikkoihin. Siitä ei tule mitään vaan muusikko pitää kiinni tutusta linjastaan.

- Kenties tärkein AC/DC:hen liittyvä juttu on se, että me olemme luotettava livebändi. Jos tulet keikallemme niin saat niskoillesi hyvän rockshow'n, Young sanoo. - Meillä on tunnetusti ollut ongelmia rumpalimme Phil Ruddin kanssa viime aikoina, mutta se ei muuta tosiseikkoja miksikään: soittaapa tulevalla kiertueella kannuja Phil tai joku muu niin AC/DC:n show'ta kannattaa silti tulla katsomaan!

AC/DC Rock or Bust

Pitääkö paikkansa, ettei Ruddia näkynyt studiossakaan pitkään aikaan? Tehän ryhdyitte nauhoittamaan loppuvuodesta ilmestynyttä "Rock Or Bust" -albumia viime keväänä Vancouverissa.

- Nin, kyllähän me jouduimme odottamaan häntä hyvän tovin. Emme yksinkertaisesti saaneet Philiä mistään kiinni ja ryhdyimmekin sitten miettimään, että täytyykö meidän todella hälyttää paikalle joku toinen rumpali. Sitten Phil kuitenkin ilmestyi studioon ja hän nauhoitti omat osuutensa muutamassa päivässä.

AC/DC:n ehdottomin tavaramerkki on se, että AC/DC kuulostaa aina AC/DC:lta. Mutta onko biisien kirjoittamisen tapa tai tyyli muuttunut vuosien mittaan paljonkin?

- Eipä oikeastaan... Olemme aina hyödyntäneet muutamaa erilaista tapaa tehdä kappaleita, mutta mikään ei ole kuitenkaan suuremmin muuttunut. Useimmiten se ensimmäinen aihio on tullut minulta tai veljeltäni Malcolmilta, ja olemme sitten ryhtyneet hiomaan alustavaa ideaa kohti valmista kappaletta.

Malcolm ei valitettavasti enää kuulu AC/DC:n miesvahvuuteen.

- Hän tosiaan sairastui dementiaan joitakin vuosia sitten. Aloimme havaita sairauden vaikutukset "Black Ice" -albumin tekemisen aikoihin vuonna 2008, mutta onneksi Malcolm pystyi osallistumaan vielä tuon levyn jälkeiselle maailmankiertueelle, Angus kertoo. - Malcolm painotti meille lukemattomia kertoja, että AC/DC:n täytyy eteenpäin jatkaa täydellä höyryllä, vaikka hän ei enää olisikaan mukana. Niin me nyt teemmekin, hänen siunauksellaan siis!

Vaatimatonta "työväenluokan asennetta" kuvastaa se, että Malcolmin paikalle yhtyeen komppikitaristiksi tuli veljenpoikasi Stevie Young.

- Stevie on luonnollisesti meidän kaikkien vanha tuttu ja hän on paikannut Malcolmin poissaoloja aikaisemminkin. Stevie on loistava soittaja ja hän on Malcolmin tavoin äärimmäisen tiukka komppaaja. Itse asiassa, hän kuulostaa kitaran ääressä täsmälleen veljeltäni ja se on juuri se juttu, miltä hänen pitääkin soundata. AC/DC:n tulevaisuus on tässä mielessä turvattu, Angus sanoo.

Palataanpa vielä lopuksi tien päälle. Kuinka laajamittaista kiertuetta suunnittelette tällä kerralla? Black Ice World Tour oli massiivinen 168 keikkaa sisältänyt rundi ja sitä pidetään yleisesti maailmanhistorian neljänneksi tuottoisimpana rockkiertueena.

- AC/DC:n leirissä oli aluksi puhetta vain neljästäkymmenestä juhlakeikasta yhtyeen ikävuosien mukaan, mutta eihän se suunnitelma edennyt kovinkaan pitkälle, sillä me haluamme edelleen soittaa kaikkien halukkaiden edessä. Toisin sanoen: kun AC/DC lähtee tien päälle myöhemmin keväällä, kiertue ei lopu aivan hetkessä!

AC/DC soittaa Hämeenlinnassa 22.7.2015. (c) Live Nation

AC/DC soittaa 22. heinäkuuta Hämeenlinnassa Kantolan tapahtumapuistossa. Luvassa on epäilemättä kesän kovin rock-veto, joten osta liput ajoissa!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: ac/dc angus young haastattelu rock Rock Or Bust | Pysyvä linkki

Jaa tuote: