Apocalyptica Shadowmaker

"Nyt on taas hirveä into päällä: "Shadowmakerin" tekeminen oli mahtavaa, emmekä malta odottaa tulevaa kiertuetta!"

Apocalyptica 2015 (c) Juha Arvid Helminen / Apocalyptica

Sellohevisuuruus Apocalyptican tauko on ohi. Kohta rytisee kovemmin kuin koskaan.

Tuntuu jotenkin hämmentävältä tajuta, että Apocalyptican maailmanmaineeseen singonneesta "Plays Metallica By Four Cellos" -debyyttikiekosta on vierähtänyt pian kaksikymmentä vuotta. Siitä tuleekin mieleen: aiotteko juhlia ensi vuonna, kun levy todella täyttää kaksikymmentä?

- No joo, onhan tästä aiheesta ehditty hieman puhumaan. Lopulliset suunnitelmat ovat kuitenkin vielä tekemättä, joten en osaa vielä kertoa tarkkoja speksejä, bändiliideri Eicca Toppinen hymyilee. "Plays Metallica By Four Cellos" -pitkäsoittoa on syytäkin juhlia. Se myi aikoinaan melkein miljoona kopiota ja sinkosi helsinkiläisyhtyeen huikealle matkalle, joka jatkuu näillä näkymin vielä todella pitkään. - Silloin kun nauhoitimme "Plays Metallica By Four Cellosin", emme tietenkään osanneet haaveilla mistään tällaisesta - siis vuosikymmeniä jatkuvasta menestyksekkäästä urasta. Emme todellakaan!

Apocalyptica on selvinnyt uransa aikana monesta tiukasta paikasta. Ongelmallisimpia olivat 2000-luvun alkuvuodet.

Eicca Toppinen (c) Mehmet Turgut / Apocalyptica

- Levy-yhtiö halusi meidän nauhoittavan ja soittavan pelkkiä lainabiisejä, mutta minulla ja yhtyeen muilla kundeilla oli aivan muita suunitelmia. Tiesimme, ettei pitkäikäisen bändin uraa voi rakentaa pelkkien covereiden varaan ja lähdimmekin kirjoittamaan omaa materiaalia. Levy-yhtiö ei oikein uskonut "originaalin sellohevin" mahdollisuuksiin ja kiistat veivät meidät jopa raastupaan asti, Toppinen muistelee. - Onneksi kaikki ne raastavat ongelmat ratkesivat ja pääsimme jatkamaan toimintaamme enemmän tai vähemmän puhtaalta pöydältä.

Jos ajatellaan puhtaasti kaupallista menestystä niin Apocalyptican rohkeat ja päämäärätietoiset ratkaisut osoittautuivat oikeiksi viimeistään vuonna 2008, kun Three Days Grace -yhtyeen Adam Gontierin laulama "I Don't Care" -single nousi Billboard Mainstream Rock Tracks -listan ykköseksi Yhdysvalloissa. Loistavasti listoilla menestyi myös Slipknot / Stone Sour -solisti Corey Taylorin tulkitsema "I'm Not Jesus" -kappale.

- Billboardin listan ykköspositio... Se oli kyllä juhlan paikka! Tuntuihan se komealta saavuttaa paalupaikka nimenomaan Yhdysvalloissa, maailman kilpailluimmilla markkinoilla, muistelee Toppinen.

Taylorin, The Rasmuksen Lauri Ylösen, HIMin Ville Valon, Rammsteinin Till Lindemannin ja muiden vierailevien keulakuvien jälkeen Apocalyptica on nyt astumassa uuteen aikaan. Huhtikuun puolivälissä ilmestyvällä "Shadowmaker"-albumilla kaikista lauluosuuksista vastaa Franky Perez, joka on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Slashin sekä Scars On Broadway / System Of A Down -kitaristi Daron Malakianin kanssa.

- Päätimme viime vuonna, että meidän täytyy viimeinkin etsiä vakituinen solisti. Kun levyllä ja livenä esiintyy vain yksi laulaja, yleisölle välittyy ajatus vahvasta bändifiiliksestä, Toppinen huomauttaa. - Franky löytyi itse asiassa yllättävänkin helposti. Pistimme "Apocalyptica etsii laulajaa" -viestin kiertämään "bisneksen rattaisiin" viime kesän alkupuolella ja jo pari kuukautta myöhemmin Perez oli kiinnitetty ryhmään. Hän on loistava solisti ja oikein mukava mies noin muutenkin.

Millainen sopimus teillä on Perezin kanssa?

- Franky laulaa "Shadowmaker"-levyllä ja tulevalla maailmankiertueella. Sen kauemmaksi emme ole vielä miettineet, joten aika näyttää, jatkuuko yhteistyömme pitempäänkin. Itse en näe sellaiselle mitään esteitä.

Apocalyptica Shadowmaker

"Shadowmaker"-albumia on jo pohjustettu muun muassa levyn nimikappaleella. Se on huimasti polveileva järkäle, yli 8-minuuttinen sävellys. - Biisi yhdistää eeppisen instrumentaaliseikkailun, popvaikutteita unohtamatta. Kappale edustaa koko albumia ainakin yhdellä tavalla: levyltä löytyy useita pitkiä instrumentaalijaksoja, laulettujen osuuksien väleissä. Hylkäsimme totutut kaavat, enemmän tai vähemmän, ja teimme kappaleita ilman minkäänlaisia rajoituksia.

Entä Apocalyptican taannoinen tauko, joka ei kovin intensiiviseltä "tauolta" ainakaan ulospäin vaikuttanut?

- Breikki teki todella hyvää, vaikka sen aikana tosiaan tapahtuikin vaikka mitä. Julkaisimme esimerkiksi "Wagner Reloaded – Live In Leipzig" -livepaketin, nauraa Toppinen. - Pysyttelimme siinä hyvinkin tutussa "albumi, kiertue, albumi, kiertue" -luupissa niin monta vuotta, että mikä tahansa vaihtelu tuntui tekevän erittäin hyvää. Nyt onkin taas hirveä into päällä: "Shadowmakerin" tekeminen oli mahtavaa, emmekä malta odottaa tulevaa kiertuetta! Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: apocalyptica eicca toppinen Franky Perez haastattelu heavy metal metallimusiikki sellohevi sellot Shadowmaker | Pysyvä linkki

Jaa tuote: