Children Of Bodom - Tampere-Berliini, All Night Long!

Alexi Laiho / Children Of Bodom 2013 (c) Timo Isoaho

EMP vieraili Children Of Bodomin keikalla Tampereella ja Berliinissä. Illan isäntien lisäksi estradeilla nähtiin useita muitakin tasokkaita suomalaisyhtyeitä.

Tampereen Pakkahuone on myyty täyteen ja sehän tarkoittaa noin 1500 innokasta musiikin ystävää. Täysi tupa ei ole toisaalta mikään ihme, sillä syksyisenä perjantai-iltana suomalaisyleisön ikisuosikin Children Of Bodomin lisäksi estradille ovat nousemassa jyväskyläläinen thrashmetal-lupaus Lost Society ja helsinkiläinen altmetal-yhtye For The Imperium.


 Artistikattaus on siis aivan mainio ja tämän tietää myös Children Of Bodomin kitaristi Roope Latvala. Mieshän soitti raskasta musiikkia maineikkaan Stonen riveissä jo 80-luvun puolivälissä - ja muistettakoon nyt, että Lost Societyn kaverit ovat tällä hetkellä 18-20-vuotiaita eli he ovat syntyneet 90-luvun puolivälissä! - Kyllähän Lost Societyn hepuissa näkee tietyllä tavalla itsensä juuri tuon ikäisenä, parikymppisenä nälkäisenä muusikkona, jolla on koko maailma edessä. Stonehan löi Suomessa läpi, kun me olimme vasta 18-vuotiaita, ja Lost Society näyttää tekevän nyt täsmälleen samoin. Ei tässä voi muuta kuin toivottaa onnea matkaan ja jeesata nuorison edustajia sen minkä tässä nyt pystyy, Latvala sanoo. - Loistavia bändejä, niin Lost Society kuin For The Imperium. Me olemme itse saaneet apua kokeneemmilta yhtyeiltä uramme alkuaikoina ja jaamme mielellämme kokemuksemme nuoremmille orkestereille, basisti Henkka Blacksmith sanoo.

Lost Society ja For The Imperium paiskaavat Pakkahuoneella mainiot keikat. Molemmilta yhtyeiltä löytyy soittotaitoa ja tasokkaita biisejä. Myös yleisömassa ottaa avausyhtyeet hienosti vastaan. Ilta on silti Children Of Bodomin eikä tämä tietenkään tule minkäänlaisena yllätyksenä. Laulajakitaristi Alexi Laihon komentama joukko on hurjassa iskussa heti jättimäisen Euroopan-kiertueen alkumetreillä - tavallaan ei uskoisi, että Laiho makasi amerikkalaissairaalan letkuissa vielä joitakin viikkoja sitten ja bändi joutui perumaan pari keikkaakin.

- Alexi joutui sairaalaan sappikivivaivojen vuoksi. Monet luulevat, että hän joutui hoitoon alkoholin liikakäytön vuoksi, mutta siitä ei todellakaan ollut kysymys. On aina erittäin ikävää perua esiintymisiä, mutta meillä ei ollut muutakaan mahdollisuutta, Blacksmith huomauttaa.

Children Of Bodom Live 2013 (c) Timo Isoaho

Pakkahuoneen-keikalla on myös esillä Children Of Bodomin keikkojen uutuus eli lavan takaosaa hallitseva videoseinä. Tuon tuostakin henkiin heräävä liikkuva kuva elävöittää konserttia tyylikkäästi.

- Olemme suunnitelleet näitä videojuttuja jo jonkin aikaa ja on erittäin hienoa, että saimme homman viimeinkin toimimaan. Valitettavasti emme voi käyttää screen-seinää jokaisella keikkapaikalla esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi, Blacksmith kertoo.

Sattumaa tai ei ja suunniteltua tai ei, mutta pari viiikkoa myöhemmin tapahtuvalla Berliinin-keikallakin ennen Children Of Bodomia lavalle nousee suomalaisyhtyeitä, nimittäin Medeia ja Insomnium. Medeia viihtyy matkassa koko "Halo Of Blood Over Europe 2013" -kiertueen ajan - peräti marraskuun lopulle asti siis - kun taas Insomniumin tunnelmalliset sävyt raikuvat ympäri vanhaa mannerta lokakuun loppupuolelle.

Henkka, mitäpä luulet, millainen fiilis sinulla on marraskuun lopulla, kun "Halo Of Blood Over Europe 2013" viimein päättyy Tallinnaan?

- Tunnelma on silloin varmaan aika kaksijakoinen. Onhan se toisaalta hienoa päästä vähäksi ajaksi lomailemaan, mutta toisaalta taas: tuossa vaiheessa sitä on jo niin tottunut bussissa asumiseen, että rundaamistahan voisi jatkaa varmaan loputtomiin, basisti nauraa. - Mutta mehän olemme saaneet, mitä tilasimmekin. Alkuperäisenä ideanamme oli nimittäin juuri se, että tekisimme todella pitkän Euroopan-rundin ja sellainenhan tässä on nyt alkanut. Toki rundilla on runsaasti mittaa, mutta Euroopan kiertäminen on joka tapauksessa mukavaa ja kiinnostavaa, kun maat, kaupungit ja kulttuurit vaihtuvat päivästä toiseen. Oslosta on pitkä matka Thessalonikiin, monellakin tavalla.

Mutta palataanpa vielä yhden kysymyksen ajaksi kotimaahan: miten Suomen-kiertue sujui Tampereen-vedon jälkeen?

Children Of Bodom -settilista 2013 (c) Timo Isoaho

- Tämä oli kaikkiaan Children Of Bodomin intensiivisin Suomen-rundi koskaan ja hienostihan se sujui. Helsingissä oli odotetusti erittäin kova meininki ja kiertue päättyi sunnuntaina Savonlinnaan. Siellä oli havaittavissa hieman erikoismeininkiä - siis suhteessa niin sanottuun normaalitilanteeseen - sillä paikka oli konserttisali ja osa ihmisistä istui penkeillä. Sitä ei ole tapahtunut ihan vähään aikaan, Blacksmith naurahtaa.

Entä Euroopan-kiertueen alkumetrit?

- Skandinavissa oli yllättävänkin hyvä meininki. Joku Oslo tai Kööpenhamina saattavat joskus olla vähän arvoituksellisia, mutta tällä kiertueella yleisö löysi hyvin paikalle ja porukka tuntui tykkäävänkin. Joidenkin keikkojen ennakkolippujen myynnit ovat itse asiassa olleet vähän kehnoja, mutta jengi on tullut paikalle sitten illalla ja yllättävän monet ovat ostaneet pääsylipun vasta ovelta.

Berliinissä ennakkolippuja on myyty niin paljon, että noin tuhat henkeä vetävä Postbahnhof on tulossa täyteen. Modernia metallia paiskova Medeia nousee estradille tasan kello yhdeksäntoista ja sali on jo vähintään puolillaan. Saksalaiset Bodom-fanit eivät taatusti tunne tätä tamperelaisyhtyettä, mutta berliiniläisten päät alkavat kummasti nykimään Medeian tahdissa.

Sama juttu Insomniumin kanssa - porukka näyttää tykkäävän - mutta se ei ole mikään yllätys. Joensuulaislähtöisellä melodisella deathmetal-yhtyeellä on nimittäin jo vankka kannattajakuntansa Manner-Euroopassakin. Yhtyeen ensi keväänä ilmestyvä seuraava studioalbumi saattaa räjäyttää pankin oikein kunnolla.

Mutta kuten Tampereellakin, ilta on tietenkin Children Of Bodomin. Bändi on tällä kerralla hieman lyhentänyt settiään, sillä Alexi Laiho on ankaran flunssan kourissa, mutta bändi viihtyy lavalla silti noin 70 minuuttia. Saattaa toki olla, että Laiho on tänään hieman normaalia vaisummalla esiintymistuulella, mutta tuskinpa yleisö sitä huomaa. Erityisesti vanhat Bodom-klassikot, muun muassa "Everytime I Die", "Towards Dead End" ja "Downfall" saavat berliiniläisiltä loistavan vastaanoton. Moshpit ei tunnu laantuvan hetkeksikään.

- Olihan se taas hieno keikka. Saksalaiset todella tietävät, miten bändi otetaan hienosti vastaan! Toivottavasti meininki jatkuu samanlaisena ympäri Eurooppaa, Roope Latvala sanoo konsertin jälkeen.


Roope on turhan vaatimaton. Tietenkin meininki jatkuu samanlaisena ympäri Eurooppaa!

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: alexi laiho children of bodom cob haastattelu henkka blacksmith keikat live Live metal roope latvala tapahtumat | Pysyvä linkki

Jaa tuote: