Pantera - "Se oli silloin ja nyt on nyt!"

Vinnie Paul EMP:n haastattelussa 2014.

Panteran klassinen Far Beyond Driven ilmestyy uudelleen albumin 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Rumpali Vinnie Paul Abbott tarinoi aiheesta EMP:lle. 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa kahden- ja jopa kolmensadan keikan vuosivauhdilla nimeään tunnetuksi tehnyt teksasilaissuuruus Pantera sai "ansionsa mukaan" maaliskuussa 1994, lähes päivälleen kaksikymmentä vuotta sitten.

Maineikkaita "Comboys From Hell"- ja "Vulgar Display Of Power" -levyjä seurannut "Far Beyond Driven" nousi nimittäin tuolloin suoraan Yhdysvaltain listaykköseksi. Hetki oli historiallinen, sillä Billboardin albumilistan paalupaikalla ei oltu koskaan aikaisemmin nähty tai kuultu yhtä rankkaa metallipaahtoa.

Olimme tuona päivänä New Yorkissa ja Panteralla oli illalla keikka loppuunmyydyn Roseland Ballroomin sisuksissa. Levy-yhtiömme edustajat kutsuivat meidät yllättäen lähistöllä sijainneen toimiston uumeniin ja meille ilmoitettiin juhlallisesti, että "Far Beyond Driven" on noussut suoraan USA:n listaykköseksi, muistelee Vinnie Paul nyt, maaliskuussa 2014.

- Tämä uutinen tuntui hyvinkin epätodelliselta. Pantera oli aina niin sanottu "työväenluokan metallibändi" ja me olimme tottuneet soittamaan pienissä klubeissa niska limassa. Yhtäkkiä kirkkaat valospotit kohdistuivat meihin ja kaikenlaiset valtavirtamediat kiinnostuivat yhtyeestä, että mikä ihme se tällainen Pantera oikein on. Esimerkiksi Billboardin oma lehti puhui meistä jonkinlaisena "yhden yön ihmeenä" eikä mikään olisi voinut olla kauempana totuudesta!

Saavutuksen arvoa lisäsi tuntuvasti se, ettei 90-luvun alkupuoli ollut helppoa aikaa puhdasta metallimusiikkia soittaneille yhtyeille.

- Grungen korkein aallonharja oli jo taittumassa, mutta Nirvanan ja Pearl Jamin kaltaisten ryhmien "ansiosta" heavymetal oli hyvinkin epäcoolia musiikkia. Me julistimme aina kovaan ääneen, että "painukaa hemmettiin jos ette pidä meistä, mutta me soitamme ja tulemme aina soittamaan metallia". Tämän vuoksi monet innostuivat Panterasta - me olimme tavallaan "heikkojen puolella" emmekä aikoneet antaa periksi markkinavoimien puristuksessa, rumpali kertoo.

Far Beyond Drivenin uusi vuosijuhlaversio sisältää Iso-Britannian Donington Parkissa kesällä 1994 taltioidun livesetin. Kyseessä oli Panteran debyyttikeikka kuuluisan Monsters Of Rock -festivaalin lavalla.

- Illan pääesiintyjänä oli Aerosmith ja ilma oli todellakin mitä surkein. Vettä tuli taivaan täydeltä eikä lämpötilassakaan ollut kehumista. Mietimme ennen esiintymistä, että mitähän tästä niin kovasti odottamastamme keikasta oikein tulee... No, siitä tuli mahtava kokemus, eräs Panteran parhaista konserteista koskaan. Kymmenet tuhannet ihmiset puivat nyrkkejään musiikkimme tahdissa ja se oli todellakin eräs niistä hetkistä, kun tunsimme saavuttaneemme jotakin suurta!

Panteran taru päättyi 2000-luvun alkupuolella monenlaisten ongelmien ja repivien riitojen jälkeen. Kitaristi Dimebag Darrell menehtyi joulukuussa 2004 eikä Panteralta ole luvassa comebackia, ainakaan Dimebagin veljen Vinnie Paulin mukaan.

- Ymmärrän tietenkin sen, että huhumylly Panteran paluun suhteen kiihtyy toisinaan aika suureksikin. Näinhän käy kaikille suosituille yhtyeille, joiden ura päättyy niin sanotusti ennen aikojaan... Mutta Panteran paluuta ei kuitenkaan kannata odottaa. Olen ylpeä julkaisemistamme levyistä ja soittamistamme keikoista enkä halua lähteä tahrimaan arvokasta perintöä jollakin puolivillaisilla paluukeikoilla. Se oli silloin ja nyt on nyt - katsokaamme kaikki eteenpäin!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: dimebag darrel far beyond drivenvinnie paul haastettlu heavy metal pantera | Pysyvä linkki

Jaa tuote: