Kuoleman toive

Gootit etsivät kohtaamista kuoleman kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat kyllästyneitä elämään tai että he erityisesti kunnioittaisivat kuolemaa. Pikemminkin he näkevät kauneutta katoavaisuudessa ja kehottavat itseään nauttimaan elämästä, koska jokainen päivä voi olla heidän viimeinen. Goottilaisuudessa ei ole tuoliympyröitä tai paneelikeskusteluja, ei meditaatioita tai työpajoja, joissa käsiteltäisiin kuolemaa. Musiikki, motiivit ja sanoitukset ovat henkilökohtaista kohtaamista ja hiljaista pohdintaa varten.


Memento Mori


Muista, että sinun on kuoltava! Tämä on käännös riimitellystä saarnasta "Memento mori". Tunnemme ilmaisun kuolinilmoituksista tai hautakivistä. Myös muut riimit liittyvät läheisesti siihen: "Media vita in morte sumus", tarkoittaa "Keskellä elämää olemme kuolemassa". "Mors certa hora incerta" tarkoittaa "Kuolema on varma, hetki epävarma". Nämä sanonnat ovat suosittuja mustassa skenessä, esimerkiksi tatuoinneissa tai t-paitapainatuksissa.


Vanitas


Vanitas-motiivit ovat suosittuja myös gootti-skenessä. Vanitas tarkoittaa kaiken maallisen katoavaisuutta ja tarkoittaa jotakin sellaista kuin: Tyhjyys, turhamaisuus, valhe, arvottomuus. Tyypillisiä motiiveja ovat pääkallot, tiimalasit tai mikä tahansa, joka tekee selväksi, että ihmisellä ei ole valtaa elämään ja hänen on väistämättä lähdettävä. Tieto, rikkaus, kauneus, valta: kuoleman myötä kaikki hajoaa. Perusajatus, jonka goottilaisuus haluaa pitää mielessä. Oodissa "Vanitas! Vanitatum Vanitas!", jonka runoilija Andreas Gryphius kirjoitti vuonna 1643, voi jäljittää merkityksen.


Kuoleman tanssi


Keskiyön aikaan kuolleet nousevat haudoistaan ja tanssivat. Näin he ottavat yhteyttä eläviin ja levittävät viestiä: "Mitä te olette, sitä me olimme; mitä me olemme, sitä teistä tulee!". Kuoleman tanssia on kuvattu maalauksissa ja seinillä keskiajalta lähtien. Kuvia tanssivista luurangoista on tuettu säkeillä. Mustassa näyttämössä kuoleman tanssi on usein juhlien nimimerkki. Sitä kuvaavat myös lukuisat kohtauslaulut, esimerkiksi Corvus Coraxin kappale "Totentanz".