Aasialaiset vaikutteet

Aasialaisten alakulttuurien ja pukeutumistyylien vaikutus näkyy kaikkialla mustassa skenessä. Nuoremmat sukupolvet omaksuvat osia japanilaisista alakulttuureista tummiin asuihinsa ja luovat trendejä gootti-skenessä.


Aasia tuottaa ikiomia alakulttuurejaan, jotka kaikki liittyvät manga- ja anime-kulttuuriin ja joilla on lukuisia tyylikukintoja erityisesti Japanissa. Japanilaiset osoittautuvat kerta toisensa jälkeen todellisiksi taiteilijoiksi, kun on kyse alakulttuurien vaatetrendien yhdistämisestä omaan kulttuuriinsa. Symbioosi mustan skenen kanssa on synnyttänyt visuaalisesti omaleimaisia alakulttuureja, kuten Visual Kei tai Gothic Lolita.


Nuorten arki Japanissa on hyvin yhtenäistä, ja useimmissa kouluissa ja yliopistoissa on määrätty koulupuvut. Tarve silmiinpistävään tyyliin tuntuu sitten purkautuvan sitäkin rajuimmin vapaa-ajalla.


Cosplay on esimerkiksi mangan, animen, elokuvan tai videopelien roolimallien jäljittelyä ja mahdollisimman tarkkaa esittämistä. Ihminen jäljittelee taidokkaasti asuja, aseita tai asusteita vastaamaan haluamaansa ja piirtämäänsä vastinetta. Suuntaus on viety nopeasti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, jossa se ilmenee nykyään valtavina konventioina. Tapahtumat, kuten San Diegossa, Yhdysvalloissa järjestettävä Comic Con, toimivat omien pukeutumistaitojen esittelynä. Tuloksia voi kuvailla henkeäsalpaaviksi.


Visual Kei on nimitys, joka on annettu lavalla esiintyvien, pääasiassa J-pop- ja J-rock-musiikin genrejä esittävien ja aina näyttävästi pukeutuneiden artistien matkimiselle. 80-luvun alussa jotkut japanilaiset muusikot alkoivat tulkita Euroopassa kiertäviä visuaalisia trendejä sen sijaan, että olisivat suoraan kopioineet niitä. X-yhtyeen sanotaan olleen ensimmäinen, joka esiintyi lavalla tilkkutäkkimäisessä asussa, jossa käytettiin "kunnioituksettomasti" kaikenlaisia alakulttuurien trendejä. Niinpä he sekoittivat aluksi lavalla omissa asuissaan New Romanticia, goottirockia ja glamrockia muistuttaakseen länsimaisia idoleita, kuten David Bowieta tai Twisted Sisteriä. Visage, Siouxsie & The Banshees ja Alien Sex Fiend toimivat myös esikuvina, jotta he saivat luotua oman tyylinsä.


Tämän ottivat sitten fanit, jotka yrittivät sitten lavalla jäljitellä idoleitaan. Tuloksena syntyneitä pukeutumistyylejä ja sekoittuneita kulttuureja voi löytää vain japanilaisesta skenestä. Visual Kei ei - ulkoisista päällekkäisyyksistä huolimatta - liity goottilaisuuteen. J-pop- ja J-rock-yhtyeet tulivat tunnetuksi myös Euroopassa internetin kautta. Visual Kei pääsi Saksaan, jossa seuraajia kutsutaan nimellä Visus tai Visuals.


Mutta Japanin skene tarjoaa paljon muutakin. Esimerkiksi goottilaiset lolitat näyttävät ikkunalaudalta tyylikkäiltä ja haurailta posliininukeilta ja edustavat Japanissa eräänlaista vastakulttuuria gyaruille, jotka näyttäytyvät hyvin paljastavina ja irstaina. Suuriin, tilaviin hameisiin on usein painettu satujen motiiveja, värikkäitä kuvioita, kukkia tai jopa eläimiä. Niihin liittyy koristeellisia sukkia, pitsillä koristeltuja puseroita ja solkikiinnitteisiä korkokenkiä.


Edellä mainitut gyaru-tytöt ovat yliseksualisoituja ja joskus absurdisti pukeutuneita tyttöjä. Lyhyet hameet, runsas meikki, vasikkapöksyt pumpuilla ja kirkkaanväriset, valtavat peruukit, joiden iho näyttää itseruskettavan takia meidän standardeillamme luonnottomalta. Mutta nämä tyylit eivät ole vielä rantautuneet Saksaan.


Musiikillisesti Aasian markkinat tuskin näyttelevät roolia goottien kohdalla.